Детската ревност – неизбежна?

Появата на второ или трето бебе в семейството понякога е голям проблем за „баткото“ или „каката“. Психолозите твърдят, че това е нормално, защото детето не може да се примири с мисълта, че мама и татко (които са цялата вселена за него) изведнъж са започнали да обичат някой друг наравно с него. Както една съпруга страда, ако съпругът ѝ обича друга „наравно“ с нея, така и детето страда съвсем истински.

Отключване на детската ревност

В зависимост от това на колко е години, какъв темперамент има и как е било възпитавано до този момент, детето може да стане потиснато и тревожно, да се върне към бебешките си навици – да смуче пръст или да се изпуска в гащичките – или дори да стане агресивно към „нашественика“. Притеснените родители обикновено реагират инстинктивно – „Как може да го удряш? Той ти е брат! Не те е срам! Ти си по-голям, трябва да отстъпваш. Бебето не разбира.“ Което не решава проблема, а го задълбочава още повече.

В стремежа си да тушират ревността на по-голямото дете родителите я засилват с реакциите си. Често дори го наказват за лошите чувства, които изпитва към по-малкото си братче или сестричка, но това води след себе си доста опасни последици. Например, детето се научава да се прикрива и преструва. Разбирайки, че получава похвала и поощрение за мило отношение към бебето и съответно наказание и укор за лошо отношение, то започва да „играе роля“, да демонстрира обич към бебето, без да се е справило с негативните емоции дълбоко в себе си. Психолозите твърдят, че подобни потиснати емоции понякога играят много лоши шеги на братята и сестрите в зряла възраст; че дългогодишни вражди и съперничества крият корените си именно в тази непреработена детска ревност.

Детската ревност е преодолима

Как да постъпваме тогава? Да оставим голямото дете да удря малкото и да го тормози? Да оставяме без последствия лошото отношение? Да не правим нищо и да чакаме всичко „да отшуми от самосебе си“? Изобщо да не раждаме второ дете? Не, проблемът е решим, разбира се. С много мъдрост и търпение от страна на родителите. Как – чуйте в предаването.