Пъзелът – библейско послание от п-р Емил Гроздев

Не вярвам, че някога отново ще седна да редя пъзел. Миналата година, когато бяхме цялото семейство под карантина, синът ми извади един с 1008 части. Захванах се, уж, да му помагам с пъзела, но неговото търпение бързо приключи. Пъзелът беше една много лоша снимка, целият сив и черно-бял и повечето му части просто изглеждаха еднакви. Но за съжаление не обичам да оставям каквото и да е недовършено и затова 10 дни заминаха в терзания по реденето на този пъзел. Накрая успях.

Жена ми каза, че на мое място вече да се е отказала и да е изхвърлила всичко в кофата. Направи ми това предложение няколко пъти за 10 дни. Накрая ме похвали ме, че съм много упорит. Към тая дума само бих добавил и магаре, за да станат нещата по-ясни.

Животът като пъзел

Когато говорим за живота като пъзел, сетих се, че някой си е поиграл да го нареди като време и процент. Пресмятал е приблизително как може да е разпределен във времето един 70-годишен човешки живот:

Спане
23 години
32,9%
Работа
16 години
22,8%
Телевизия
8 години
11,4%
Хранене
6 години
8,6%
Пътуване
6 години
8,6%
Почивка
4,5 години
6,5%
Боледуване
4 години
5,7%
Обличане
2 години
2,8%
Религия
2 години
2,8%
Общо
70 години
100%

От тези изчисления всеки може да се замисли как подрежда пъзела на своя живот. Но по-големият проблем е, когато дойдат трудностите с парченцата от пъзела. Понякога е толкова трудно да редиш, че е дори невъзможно. Затова имаме нужда от помощ. И тя е на наше разположение. Библейското послание от п-р Емил Гроздев ще ни разкрие къде да потърсим тази помощ. Чуйте го задължително!