Ефект „Дънинг-Крюгер“

„Най-некомпетентните хора са най-уверени в своите способности, докато истински умните постоянно се съмняват в своите.“ Така звучи накратко формулировката на…

Ефектът „Дънинг-Крюгер“ или така нареченото „илюзорно превъзходство“

Едно от най-трудните неща на света е човек да оцени правилно себе си. Дори най-интелигентните и прозорливи хора изпадат в крайности – или се надценяват, или се подценяват. Това не би било кой знае какъв проблем, ако не засягаше тежко собствения ни живот – веднъж като жертва на некомпетентни хора и втори път като жертви на собственото си невежество.

Много е страшно да попаднеш на лекар, напълно уверен в способността си да те излекува, но на практика некомпетентен точно за твоята болест. Макар и с не толкова фатални, но все пак доста неприятни последици е и попадането на некомпетентен фризьор (уверен, че е най-добрият) или на некомпетентен автомонтьор.

Също толкова неприятно е, ако като мениджър на фирма пропуснете най-добрите предложения за бизнеса си, просто защото човекът, на когото те са хрумнали, не е сигурен, че са ценни и е предпочел да си замълчи.

А най-неприятно е, когато сте били уверени в своите знания и умения, но… сте станали за смях.

(Е, няма страшно, освен ако нямате чувство за хумор.)

Ефектът „Дънинг-Крюгер“ в духовния живот

Лошото е, че ефектът Дънинг-Крюгер важи с пълна сила и за духовния живот. Колко често подхождаме към Свещените Писания с излишно самочувствие на познавачи, само за да научим колко много още имаме да учим. Духовно некомпетентните хора са най-слепите хора. Те са така влюбени в собствената си духовност, че дори не допускат мисълта за некомпетентност. А усещането за себедостатъчност е най-голямата духовна опасност, която може да ни грози. Защото коства вечната ни участ.
Постоянните духовни съмнения се намират на противоположния край на спектъра, но също са изражение на ефекта на Дънинг-Крюгер. Те вече говорят за проблем с вярата и връзката с Бог. Защото точно тя изгражда чувството за правилна самооценка. Така смирението се превръща в най-ценната и важна добродетел.

И още размисли по темата в Какво да кажем за… ефекта Дънинг-Крюгер.