Грешки в храненето на децата

Здравословното хранене е мода. Хубава и полезна мода. През последните години станахме неизмеримо по-осведомени и грамотни в тази област. Появиха се най-различни диети и режими, интернет прелива от информация за видовете храни, тяхното съчетаване и комбинацията им с двигателен режим. Човек вече дори няма нужда да ходи при специалист – сам може да си направи режим.

Това, естествено, се отрази и на отношението ни към храната на децата. Искаме те да се хранят здравословно, купуваме специално за тях био-храни, измисляме креативни начини да ги научим да ядат зеленчуци и да пият вода. В същото време, проблемът с детското затлъстяване взе застрашителни размери, децата масово се тъпчат с чипс, кроасани и безалкохолни напитки, висят с часове пред екраните и ги мързи да спортуват.

Освен това, понякога несъзнателно

допускаме груби грешки в тяхното хранене,

просто защото сме ги наследили от своите родители. Колкото и да обгръщаме в романтична светлина „мъдростта“ на предците си, трябва да признаем, че голяма част от техните хранителни навици и правила са нездравословни. Някои от тях са създадени поради недоимък, други поради невежество по отношение състава на храните, трети – поради криворазбран аскетизъм.

Популярни грешки

Например: „Изяж си всичко, нищо да не остава в чинията!“ Кой от нас не е чувал този „мъдър“ съвет в детството си? И колко често по навик го даваме на децата си? Дълбоко закодираният в нас „страх от глада“ ни подтиква „да не хвърляме никаква храна“. Бабите ни казваха: „Грехота е, знаеш ли колко деца умират от глад по света!“ А това всъщност е много вреден навик. Тялото (включително и на децата) подава сигнал, че се е наситило, а ние го насилваме да поеме още. Това няма да доведе до нищо друго, освен до разширяване на стомаха и затлъстяване един ден.

Или съветът: „Яж по-бързо, не се мотай, ще закъснееш за училище!“ Разбира се, автобусът не чака и притеснените ни майки са преценявали, че е по-добре да отидем на училище с „нахвърляна“ в стомаха закуска, отколкото изобщо без закуска. Но бързото хранене е един от най-вредните хранителни навици.

И още, и още… грешки в храненето на нашите родители, които да не повтаряме.