Още нещо за родителските грешки

Няма нищо по-неприятно от това да осъзнаеш грешка, която вече не можеш да поправиш – да се сетиш за точния отговор, когато вече няма смисъл от него; да откриеш изгубените ключове, когато вече си извадил нови; да съжалиш за думи, изречени в момент на гняв, когато отношенията са вече непоправимо съсипани… Народът е създал перфектната метафора за това – „след дъжд качулка“.

Тя пасва най-точно на

грешките, които допускаме при възпитанието на децата си.

Виждаме ги, отчитаме ги и осъзнаваме какво трябва да се прави, когато децата ни вече не са деца, и не можем да поправим нищо. Понякога тези грешки просто им причиняват неудобство и изискват известни усилия от тяхна страна, за да ги преодолеят, но понякога им нанасят тежки душевни травми, осакатяват ги емоционално и ги лишават завинаги от възможността да водят щастлив и пълноценен живот.

А никой от нас не иска това за децата си! Дори най-безгрижните и дистанцирани от децата си родители не искат да им навреждат умишлено. Ако могат да надникнат в бъдещето и да видят децата си като възрастни хора, те биха променили много неща. Затова можем само да бъдем благодарни на психолозите и педагозите, които са формулирали и описали големите фатални грешки на родителството. Разбира се, всички сме наясно, че без грешки няма да мине, просто защото да бъдем родители е една от многото ни функции в живота. И след като не сме перфектни в нито една от тях, няма да бъдем и тук. Но между грешка и ГРЕШКА има разлика.

В предаването се опитахме да обобщим и представим сбито

най-често срещаните грешки във възпитанието,

докъде водят и как могат да бъдат избегнати. Например, защо едно дете е агресивно спрямо родители, други деца и всички останали? Защото се е родило „проклето“ и иска да ни тормози? Не, разбира се. Детската агресия е пряка последица от родителска грешка. Най-често от грешката наречена… агресия. Тоест, ако детето расте в дом, където проблемите се „решават“ с крясъци, удари и заплахи, то изнася този модел извън семейството и „решава“ проблемите си със същите методи. И още по-лошо, ако самото то е жертва на агресия и малтретирано, ако е свикнало да му бъде причинявана болка, то си „отмъщава“ за нея, причинявайки я на други.

И още родителски грешки, още последствия и още решения чуйте в предаването.