По Божия образ

Исус Христос и човекът – осми епизод на поредицата „Библейски курс“

От древността гръцките философи разсъждават над въпроса за същността и естеството на човека. Платон се опитва да даде отговор като казва, че „човекът е двукрако животно без пера“. Циникът Диоген решава да оспори това определение по своя си начин. Взема един петел, оскубва му перата и го показва на всички с думите: „Ето го човека на Платон!“ 

Диоген е известен и с друго странно поведение. Забелязват го веднъж, че се разхожда посред бял ден с факла в ръка и когато го питат какво прави, отговаря: „Търся човек!“ Запознатите с историята знаят, че светлината от факлата не му помага в търсенето.

Какво е естеството на човека?

Ако потърсим да разберем от какви химични елементи е съставено човешкото тяло, като отворите например в интернет в Уикипедия, откриваме следното: 65% кислород, 18% въглерод, 10% водород, 3% азот, 1,5% калций и 1% фосфор. Тези елементи представляват 99% от телесната маса на хората. Знаем още, че над половината от теглото на човешкото тяло се състои от вода. Но тази информация не ни помага да разберем какво е човекът.

Има множество неверни теории за човешкото естество, които влизат в противоречие с учението на Библията. Гръцката философия и идеите на Платон навлизат отрано и много осезаемо в християнството и донасят фалшивото учение за човека. Християнските теолози са повлияни да считат тялото като седалище на сексуалните и други страсти. Затова приемат аскетизма като модел за истинска набожност. 

Библията ни представя друга картина. Човекът е короната на Божието творение на земята. Всичко е създадено като условия и среда, за да владее над земята и да живее щастлив на нея. Относно естеството на човека, Свещеното Писание ни казва, че той е създаден по Божи образ. Какво означава това и някои други интересни въпроси ще разберете в предаването „Библейски курс“ на Радио 3:16 от водещите – Петър Кузев и Борислав Йорданов.