Помагат ли децата вкъщи?

Днес децата не помагат вкъщи

Една компания провела изследване, в което задала два въпроса на 1001 души – „Имали ли сте домашни задължения като малки?“ и „Имат ли вашите деца домашни задължения?“ Резултатите били следните: 82% от анкетираните казали, че са имали домашни задължения като деца, и само 28% казали, че днес техните деца имат домашни задължения. Очевидно нещо се е променило.

Днес повече от всякога родителите в цивилизования свят искат децата им да „успеят“. Затова още от бебешката им възраст проучват талантите им, търсят най-добрите училища, инвестират огромни суми в образованието им, правят всичко възможно да им осигурят „добър старт“ в съревнованието на живота.

И съответно смятат, че за да им стига времето за всички уроци, домашни, извънкласни занимания, спорт и музикални инструменти, децата трябва да бъдат „на облекчен режим“ по отношение на задълженията вкъщи. Особено ако налице са и жертвоготовни баби, децата израстват като принцове и принцеси, които не могат да си опържат едно яйце, живеят в хаос и мръсотия, ако някой не им подреди и почисти, и са безпомощни с домакинските уреди.

Специалистите твърдят, че изпълняването на домакински задължения в ранна възраст е изключително полезно именно за „добрия старт в живота“. Доказано е, че деца, които редовно са имали отговорности към домакинството от най-ранна възраст, израстват по-уверени в себе си, по човеколюбиви и по-успешни. Особено в изграждането на взаимоотношения. И имат ясно развито чувство за отговорност. Все неща с неоценима стойност за успешната кариера.

Как детето да започне да помага вкъщи?

Как, обаче, да приучим детето към домакински навици? Как да не го отблъснем от домашната работа, как то да придобие лекота и сръчност с нея? На първо място, важен е примерът на мама и татко, който вижда. Ако те доброволно и с удоволствие изпълняват задачите си у дома, за него ще бъде естествено да се включи. Освен това, ценно е умението да превръщаме работата в игра. Всички помним прочутата история с боядисването на оградата от Том Сойер. И не на последно място, нужни са търпение и постоянство. Детето няма да се научи веднага и със сигурност ще ви сърбят ръцете да прострете прането или да измиете чиниите сами, вместо да го чакате и да чистите втори път след него. Но това търпение и постоянство се възнаграждават.