Помощ! Свекърви!

Този страшен звяр – свекървата

Казват, че коренът на думата „свекърва“ идва от „кръв“. И това си е чисто българска дума. В повечето езици тя е просто „другата майка“, „майката по закон“, „майката на мъжа ми“, но в нашия явно свекървата е по-зловещ образ. Стереотипът е „свекърва-чудовище и снаха-жертва“. Всички сме гледали филма „Свекървище“.

Странна е тази вражда, като се има предвид, че тези две жени са обединени от обща любов. Както майката и бащата са обединени от обща любов към децата си. Но явно тук този механизъм не работи, свекърва и снаха не играят в един отбор. По незнайни причини те се състезават за любовта и привързаността на един и същи мъж (и за неговото послушание, разбира се).

Някога е било лесно – има си строга йерархия, харесва ти-нехаресва ти, подчиняваш се. Стискаш зъби, докато изплуваш до горното стъпало и тогава на свой ред почваш да командваш. Сега е доста по-сложно. Стари и млади не живеят под един покрив (поне в повечето случаи), всеки си има свой живот, но в същото време връзките се запазват, желанието за влияние също. Намирането на баланса между приятелско отношение, уважение и помощ от една страна, и дистанция, деликатност и ненамеса от друга е като ходене по въже без обезопасител.

Снаха и свекърва – в мир и разбирателство?

И все пак, има ли начин тези две планети, кръжащи в опасно близки орбити, да се движат плавно и без сблъсъци? Кой да отстъпва? Кой да се нагоди към другия? Кой да има последната дума? Рафтовете с книги по психология, както и сайтовете, посветени на семейните отношения, бълват съвети. Понякога в пълно противоречие един с други. Освен това, много зависи от чия позиция ги четете. Ако сте снаха, много ви допадат съветите към свекървите. Ако вече сте свекърва, кимате одобрително на съветите към снахите.

Ние също ви предлагаме няколко. Не са изчерпателни, не са перфектни, но вършат работа. Чуйте ги, може да ви харесат.