Органайзер: полезни навици

Новата учебна година започна. Време е да спретнете себе си и децата и да се сдобиете с някой полезен навик. Заедно или поотделно – хранене, спорт, учене, нов език или дори планиране на почивката.

Какво казва науката за тракърите на нави навици?

Защо тикчето в календара ни помага да живеем по-добре?
Самодисциплина и желязна сила на волята са залог за нашия успех!
Кой се съмнява в това? Но ние можем да се придвижим напред и без тях. Просто трябва да доведем важните неща до автоматизъм. С други думи, да си изработим правилните навици. И това не е толкова просто. Но тук може да ни помогне тракър
на навиците
 – или проследител.

Самодисциплина и желязна сила на волята са залог за нашия успех!
Кой се съмнява в това? Но ние можем да се придвижим напред и без тях. Просто трябва да доведем важните неща до автоматизъм. С други думи, да си изработим правилните навици. И това не е толкова просто. Но тук може да ни помогне тракър
на навиците
 – или проследител.

Това е таблица календар, в която фиксираме изпълнените задачи, а след това проследяваме доколко сме били последователни. Кога ни е домързяло. Или кога сме предпочели да се порадваме на друго удоволствие пред нашето самовъзпитание.

Как се формират навиците?

Ако регулярно повтаряме някакво действие, мозъкът ни формира невронни връзки. Това е нещо като алгоритъм или готова програма, която ни позволява да изпълним конкретна задача по-лесно, по-бързо и дори машинално.

Автоматизмът идва на помощ, когато не достига волева сила!

За да се формира навик са необходими от 18 до 245 дни. Например, навикът да спортуваме се изгражда приблизително за 6 седмици – около месец и половина, ако тренираме по 4 пъти в седмица. И тракърът може да ни помогне да проследим как точно се случва при нас.

Как ни помагат подобни таблички?

1. Тракърите ни помагат да получим възнаграждение

За формирането на навика са нужни три елемента: тригер или стартов сигнал, матрица или шаблон на действието и възнаграждение.

Лошите навици идеално се вместват в тази схема.
Тригерът – излизаш от дома, шаблон – имаш цигари и запалка, награда – получаваш кратко усещане за спокойствие и лекота, които никотинът доставя на пушачът. И ето – всичко е стиковано!

С полезните навици нещата стоят малко по-сложно!
Да вземем за пример тренировките. Тригерът е звънът на будилника. Шаблонът на действието е да нахлузиш маратонките и да опънеш постелката. Наградата е бодрост след тренировката, външна промяна, разбирането, че си една стъпка по-близо до здравото тяло.

Но проблемът е в това, че само допаминът ни води до просто и бързо удоволствие. А отложените резултати, здравото тяло, кариерният ръст, блестящият английски – се оказват твърде далечни цели. Затова е лесно да изгубим мотивация и да захвърлим всички добри начинания.

Тракърите ни дават моментното удоволствие, от което се нуждаем. Да поставим тикче на изпълнената задача води до отделяне на допамин, повишава мотивацията и желанието да действаме.

2.Тракърите ни позволяват да отчитаме прогреса

В тези дни, когато ни се струва, че нищо не правим и малко се стараем, е приятно да погледнем към запълнения календар и да се убедим, че всъщност доста сме се придвижили напред. Така че тикчета и плюсчете ни мотивират да не се предаваме, за да не прекъснем веригата на достиженията. Иначе ни се налага непрекъснато да започваме отначало и да се обезсърчаваме без време.

3. Тракърите ни напомнят задачите

Ако списъкът с нови навици ви е под ръка, трудно ще забравите да си научите новите думи или да си направите коремните преси.

Бонус идея: За тракърите на навиците има специални приложения. Някои от тях ги превръщат в игра. Но често това само пали интереса и не довежда нещата до край. Най-семплият начин е да си разчертаете една тетрадка по дни. В левия стълб слагате навиците, а отгоре – датите. После поставяте плюс, кръстче, тикче или каквото там си искате при изпълнена задача. Може да си сложите напомняния на телефона. Или да ползвате различни цветове за изпълнените и неизпълнените задания. Така ще проследите как вървят нещата с вашия нов навик. А който не обича да рисува, може да си принтира подобна таблица в ексел. И готово!
Това е теорията!
А сега да действаме!