Позитивно за позитивното мислене

„Мислѝ положително и ще живееш добре“ – горе-долу така звучи мотото на новата „религия“, превзела мисленето и речника на съвременния човек. Да, почти религия, защото върви в комплект със суеверието „Не мисли за лошото да не ти се случи“.

позитивното мислене

Позитивно за позитивното мислене

Разбира се, никой нормален човек не отрича ползата от позитивното мислене за здравето и психиката на човека. Всеки лекар ще потвърди, че пациенти, които вярват, че ще оздравеят, оздравяват много по-често и по-бързо от тези, които не вярват. Предчувствието за нещо добро повдига настроението и съхранява невроните, за разлика от предчувствието за нещо лошо. Когато повтаряте на детето, че ще успее, е много по-вероятно то наистина да успее, отколкото ако му повтаряте, че за нищо не става.

Позитивното мислене – негативи

Но както във всяка модна философия, и тази си има своите ахилесови пети. Какво ще стане с дете, на което непрекъснато сте повтаряли, че е най-доброто, най-умното, най-талантливото, а то в действителност не е? Колко силна ще е болката от сблъсъка с реалността? И няма ли той да го нарани повече от съзнанието, че всъщност не е „най“?

Модата на позитивното мислене повдига много въпроси. Особено пред такива отявлени и вродени негативисти като нас, българите.

„Какво да кажем за… позитивното мислене“ по радио 3:16.