Баби, дядовци и внуци – една легендарна любов

„Внуците са по-мили от децата“ гласи легендарната фраза и едва ли ще се намерят баба и дядо, които да я оспорят. Връзката баба-дядо-внуче е може би, най-сладката връзка в света. Поне за бабите и дядовците.

Но има баби и дядовци, които никога не се сближават с внуците си

и малките ходят при тях само по задължение, защото ги „карат“. Тоест, това не е някаква „естествена“ връзка, но се създава, изгражда и поддържа. Да, това се прави с много желание и любов и никак не тежи, но въпреки това, факт е, че понякога тази връзка не съществува или е от разстояние, хладна, учтива и принудителна.

Защо е така? Защо едни баби и дядовци са в здрава прегръдка с внуците си, а други не са? Защо децата понякога обичат едните баба и дядо повече от другите? Всъщност, има закономерни причини. Едни са под контрола на възрастните, а други не са.

Малко обърканото понятие „внуци“ днес

Например, ако родителите на детето са разведени, обикновено то се сближава само с баба си и дядо си от страна на родителя, при когото живее. В повечето случаи тези на майката. Или пък, ако детето живее с родителите си много далеч и вижда баба си и дядо си рядко – нещо, което се случва все по-често днес – обикновено не може да се привърже към тях. Или ако обратно – родителите са далеч, а то живее с баба си и дядо си – се привързва към тях много силно, понякога по-силно отколкото към родителите си.

Днес, когато голямото семейство рядко живее на едно място и баби, дядовци, лели, чичовци и братовчеди са пръснати не само в различни краища на страната, но и на света; когато хората се женят повече от веднъж и създават деца от повече партньори; когато бабите и дядовците са все още изключително активни и успешни в професиите си, връзката баба-дядо-внуче може да е малко объркана. Когато майката се разведе, омъжи повторно и роди дете от втория си съпруг, се случва първото ѝ дете да се привърже към „баба и дядо“, които изобщо не са му баба и дядо – родителите на втория съпруг.

Кои са факторите за създаването на „топла връзка“ през едно поколение и можем ли да направим нещо специално, за да я създадем и поддържаме?