Богат или беден?

Кой човек е „богат“?

Който има милиони? Или не е нужно да са чак милиони? Който има собствено жилище и нова кола? Който няма кредити? Който може да си позволява да ходи на почивка всяка година? Който живее в богата държава?

Ами ние? Богати ли сме или бедни? Бедни, разбира се – живеем в бедна държава, получаваме малки заплати, караме коли втора употреба… Какво би казал по този въпрос един жител на Етиопия, обаче? Ние богати ли сме или бедни в неговите очи?

Да се „чувстваш“ беден

Всичко опира до гледната точка и критериите. Една и съща сума в банката кара един да се чувства крал на света, а друг да се парализира от паника за бъдещето си. След като личното усещане за богатство е всичко, тогава не трябва ли да се съсредоточим върху правилното му изграждане, а не толкова върху самото богатство? Изобщо, нужно е да намерим здравословната граница между нормалния стремеж към по-добър живот и вечно неудовлетворената алчност. Никой не би си признал, че е алчен – прекалено грозно звучи. Но ако го попитаме какво точно значи да си алчен, отговорът се забавя. Да искаш повече от това, което имаш, понякога е добра и градивна амбиция, но понякога е унищожителна страст – унищожава не само алчния човек, но и близките му, отношенията му, щастието му.

Някъде тук се намесва чувството за благодарност, което сякаш намества усещанията. То е лакмусът, който показва дали сме минали границата. Но и то смущава понякога. Ако си вечно благодарен за всичко, не си ли някаква безропотна овца, която се радва на всяко подаяние? Не е ли унизително? Благодарните хора отговарят: „не“! Да си благодарен означава да оцениш това, което другите са направили, но не и да откажеш да с стремиш към повече. Да си благодарен за това, че някой е измил стълбището, че автобусът идва навреме, че колегите ти се усмихват, че си получил предупредителното писмо от банката навреме, че си преживял стрес… И най-вече, да си благодарен на Бог дори за тежките преживявания и уроците, които научаваш чрез тях. Това рязко сменя фокуса и поставя богатството „в правилната кошница“.

Или пък не? Какво да кажем за… богатството и бедността?