Човек може, но не може сам

Влади не може да забрави деня, когато сестра му го води на събитие за превенция на наркотици. Той е в 5 клас. Вижда тайник, гледа видео за акции на службите със заловени пратки и получава първите си познания по темата. Но най-вече не може да забрави предсмъртните писма на 2 момичета до техните майки. И макар лично да не се сблъсквал с дрогата, започва да приема проблема ЛИЧНО!

Първоначално Влади се ангажира с благотворителни събития. А после идва март 2020 – когато всички се сдобихме с много свободно време и неврозата как да го употребим.
Влади се включва в онлайн молитвена група за приятели и това му помага да види една празна ниша – как да се свържат хората, които се сблъскват със зависимото поведение, и съответните специалисти. Така стартират срещите в Zoom, посветени на проблемите на зависимите и техните близки.

Отбора на родителите

Зависимостта е семейно заболяване.
Цялата система е токсична: младежът се друса, семейството го отглежда.
Проблемът тръгва от дома и лечението започва от там.

Родителите могат да помогнат много, ако успеят да станат отбор. И още – като узреят за твърдата любов. Да оставят детето да удари дъното. Защото жалостта убива наркомана.
Най-често майката става съзависима, а бащата абдикира. Но тяхната сила е в отборната битка.

Терапевтичната общност

Лечението е труден път, но когато си сред хора с подобна съдба, когато някои са се измъкнали и ти разказват как са го направили, това ти дава надежда.

Влади е оценил силата на терапевтичната общност. И дори е видял неразработена ниша в своята църковна среда.
Има какво да ни научим от групите за подкрепа!

Гледайте цялото интервю на нашия видео канал youtube.com/c/radio316bg

Ако искате да се свържете с Влади –
имейл: vladimirstoykov4 (at) gmail.com
фейсбук: facebook.com/Vladimir.Stoykov.1