Д-р Януш Корчак – бащата на сираците

Повечето сме чували за д-р Януш Корчак.

За него са писани книги и са правени филми – легендарният полски лекар, предпочела да загине заедно с децата от своето сиропиталище в концлагера Треблинка, макар да има възможност да се спаси.

Всъщност, истинското име на Януш Корчак е Хенрик Голдсмит – той е полски евреин, педагог, писател, лекар, новатор в областта на педагогиката, създател на школа. Съзнателно решава да не създава собствено семейство, за да може да се посвети изцяло на сираците и изоставените деца в сиропиталищата. Макар част от възгледите му да са спорни от съвременна гледна точка, той остава завинаги в историята със своята безусловна бащинска любов към децата, със своята жертвоготовност докрай. Когато полските евреи са затворени в гета, неговите питомци от еврейското сиропиталище попадат във Варшавското гето. Почитатели и влиятелни приятели му предлагат няколко възможности да бъде освободен, но той отказва. Придружава своите питомци докрай, до смъртта им в Треблинка.

Мисли на д-р Януш Корчак

Този изключителен човек оставя след себе си книги, трудове, дори детски книжки. Неговата мъдрост се цитира и до днес. На него принадлежат мисли-бисери като: „Не молете детето да плаща за всичко, което сте направили за него. Дали сте му живот, как може да ви се отплати? То ще даде живот на друг, ще даде живот на трети и това е необратим закон на благодарността.“ И още: „Детето не е тиранин, който завладява целия ви живот. То не е само ваша плът и кръв. Това е онази скъпоценна купа, която Животът ви е дал, за да съхраните и развиете творческия огън в нея. Това е освободената любов на майка и баща, които няма да отгледат „свое“ дете или „наше“дете, а душа, дадена за съхранение.“

И още много. Дори не подозираме колко познати мисли за възпитанието на децата, колко педагогически правила, които считаме за аксиоми, са излезли изпод перото на д-р Януш Корчак.