Парадоксът на суеверието

Що е суеверие? Според тълковния речник, това е „вяра всуе“, т.е. „празна вяра“ или „вяра в недействителни закономерности“. Парадоксът на суеверието е в това, че то няма абсолютно никаква научна обосновка, никаква логика, но в същото време „е вярно“. Невярващи хора, скептици и дори циници, с неохота признават, че „има нещо“. Защо иначе с катастрофирали точно в петък, 13-ти? И защо им върви с осмици и шестици? И защо изпитват неприятно чувство, ако в самолета им се падне място номер 13?

Учени, антрополози и историци изследват

корените на различните суеверия,

обясняват произхода им, тяхната несъстоятелност и абсурд, но въпреки това суеверията упорито продължават да заемат важно място в ума на модерния човек от дигиталната епоха. Много пъти той се срамува да признае, че е суеверен, заявява, че „не вярва в такива глупости“, но все пак тайничко заключва пръсти, плюе си в пазвата и избягва „лошите дати“. Дори политици и бизнесмени, управляващи съдбите на хиляди хора и милиардни капитали, имат своите „ритуали за късмет“ и се допитват до астролози, нумеролози и гадатели.

И същите тези хора е ужасно трудно да бъдат убедени, че има Бог и Той се интересува от тях. Въпреки че, за това има стотици доказателства. Въпреки че вярата в един всемогъщ Разум, управляващ сложната вселена, е много по-логична и „научна“. Правят сложни комбинации, за да съвместят религията (която им придава национална идентичност и самочувствие) с модерен скептицизъм и неверие. И в същото време охотно чукат на дърво, въртят се три пъти, ако видят черна котка и си четат хороскопа всяка сутрин.

Защо вярваме в суеверия?

Защо да повярваме в зловещото всемогъщество на числото 13 е по-лесно, отколкото в Бога-Творец? Дали причината не се крие във факта, че числото 13 е безлично „нещо“, с което просто трябва да се съобразяваме и всичко ще е наред, а Бог е личност, с която трябва да установим някакви взаимоотношения, да се „разберем някак си“; защото числото 13 и черните котки нямат никакви претенции към нас, освен да ги избягваме, а Бог би могъл евентуално да има някакви изисквания?

Но и не са ли един ужасен капан суеверията? Не ни ли оковават и държат в непрекъснат страх, че нещо независещо от нас може да ни връхлети и съсипе?

Над ей такива въпроси умуваме в студиото на „Какво да кажем за… суеверията“.