Да отгледаш бебе, без да полудееш

Отглеждане на бебе = стрес

Кой е най-лесният начин за гледане бебе? На снимка, естествено. Всяко гледане на живо бебе е сериозно изпитание. Дори да сте само бавачка за два часа или щастлива баба. А когато сте родители на новото човече, отговорността и стресът са огромни. Не случайно, дори семейства се разпадат, неподготвени и неиздържали на стреса, който дългоочакваният наследник е донесъл вкъщи. В по-малко драматичните варианти стигат до психолози, успокоителни и мрачни предчувствия за бъдещето – както на детето, така и своето собствено.

Казват, че ако не спи повече от 48 часа, човек започва да халюцинира и може да настъпят сериозни смущения в мозъчнта дейност. А когато спиш на пресекулки от половин или един час и почваш да бъркаш деня и нощта, крачката до сериозните мозъчни смущения е много малка. 

Щастливи са онези родители, които разполагат с щедри и енергични баби, или със средства за наемане на постоянна детегледачка. Всички около тях им завиждат. Какво да правим, обаче, когато не сме имали този късмет? 

Отглеждането на бебе – прекрасно нещо

Всъщност, “оцеляването” в този период е въпрос на избор, нищо друго. Просто трябва да избереш да се съхраниш. Звучи като от напудрена книжка “Как да бъда идеален родител”, но е самата истина. Нужно е само преподреждане на приоритетите и доброволен, съзнателен отказ от неща, които до този момент сме смятали за “жизнено необходими”. За да може периодът на порастването на бебето да бъде не просто “преминат”, но и да остане като най-хубавия, най-сладкия период от живота ни. 

Например, да се примирим с рахвърляната къща. Или да се научим да спим в необичайно време. Или да приземим амбициите и целите си. Или като главнокомандващи военна операция да разпределяме задълженията вкъщи. Или да релаксираме с любими занимания, всеки път, когато имаме възмжност, без да се поддаваме на “изкушението” да свършим всичката изостанала домакинска работа. И най-вече да не забравяме, че този период е кратък. Ще свърши един ден. Дори ще ни се иска да се върне, но няма как. Затова просто да се радваме на бебето си, докато е бебе.