Внимание за всички в многодетните семейства

Многолюдните семейства са все по-голяма рядкост. Едно съвременно семейство, в което и двамата родители са образовани и с професии, трудно ще вземе решение за повече от едно дете. Максималното “приключение”, което си позволяват, е две деца. Три и повече са истинска екзотика. Затова сякаш почти не можете да срещнете специализирани съвети за многодетни родители. Повечето книги и семинари за възпитание се концентрират върху единственото дете. 

Многодетните родители – мъченици или грешници?

Още по-малко се замисля някой за психиката на многодетните родители. Не, не за хроничната физическа умора, за всепоглъщащите битови грижи и финансови фокуси, които са тяхно ежедневие. А за натрапчивото усещане, което споделят повечето от тях, че “не са добри родители”. 

И как да бъдат, когато денонощието си е от двайсет и четири часа, независимо дали трябва да го посветиш на едно или на четири деца. Ясно е, че четирите ще получат по-малко внимание, грижа, изслушване, търпение и всичко останало от едното. И когато такива съвестни родители, отдадени изцяло на децата си чуят от някой всезнаещ педагог как трябва да отделят по два часа на ден минимум за разговори с четиригодишното си дете, с тревога питат: “Колко?! Аз по двайсет минути не мога да отделя на всяко! Ако им отделям по два часа… е, ако ги оставя гладни един ден, може и да успея да ги докарам по един час на дете.” 

Внимание за всяко дете поравно

И така, в съвестта на загрижения многодетен родител се загнездва едно мъничко тревожно червейче – Не стига, че малките износват дрехите на по-големите… не стига, че моите деца имат най-евтините телефони в класа… не стига, че им давам оскъдни джобни пари и най-скъпото развлечение, което можем да си позволим, е зоологическа градина, ами и не мога да им отделям време, да ги възпитавам, да им давам необходимата обич… аз съм лош родител! Аз осакатявам децата си…

Не е трудно да се стигне до тази точка. Особено, заобиколени от “перфектни” родители, чиито деца са фейсбук звезди – всеки ден с нови снимки – с нови ботушки, с нова играчка, на Дисниленд, на море в чужбина, докато вие дори нямате време да си снимате децата. 

Така ли е, наистина? Чуйте изповедта на многодетната майка Рене Бейкър – историята на нейното осъзнаване. Не, всичко това не е вярно, скъпи многодетни родители, успокойте се! Вашите деца получават всичката им необходима любов и внимание. Непременно изслушайте предаването “По пантофи”.