Да строшиш и залепиш обратно доверието

Кое е по-важно за една щастлива връзка – доверието или любовта? Отговорът зависи от това какво сме преживели. И от собствените ни дефиниции за доверие и любов. Някои хора казват, че

доверието е естествена съставна част на любовта.

Че без доверие няма любов, както и без любов няма доверие. Други ще кажат, че истинската любов преодолява предателството и може да възстанови доверието. Трети казват, че обичат половинките си, но им нямат доверие. Четвърти – че може да обичаш някого и въпреки това да му изневериш.

Когато говорим за доверие и разрушаване на доверието, обикновено имаме предвид изневярата. Наистина, това е най-често срещаната форма на предателство в семейството. И възстановяването на доверието след нея понякога е невъзможно.

Но предателствата могат да бъдат най-различни – скрити финансови доходи, примерно, или обратното – скрити дългове. Да научиш, че този, на когото имаш пълно доверие, има тайна банкова сметка или тайно е натрупал дълг от комар, може да убие всяко доверие. Вид предателство са и неизпълнените обещания – да ти обещаят тържествено нещо и накрая то да не се случи, може да съсипе всяко доверие в другия.

Когато доверието се изгуби

С ръка на сърцето сме длъжни да признаем, че всеки от нас е бил предаван по някакъв начин, имал е повод да отдръпне доверието си от любимия човек; но и всеки от нас е бил предател по един или друг начин, в един или друг момент и доверието от него е било отдръпвано. Какво следва? Постоянно ровене в телефона и вещите на другия? Нескончаеми разпити къде и с кого е бил, какво е правил и защо има противоречие в обясненията му? Докъде може да се стигне така?

И най вече, може ли да се възстанови загубено доверие? Сравняват го с крехък порцеланов съд. Ако се счупи, залепването му е възможно, но съдът никога повече няма да е същият. А ако се чупи много пъти, накрая залепването му става невъзможно. Но като всички илюстрации, и тази е несъвършена. Защото има начини доверието да се спечели обратно напълно или пък изобщо да не се губи, въпреки нашите слабости и несъвършенства. Никой не казва, че е лесно. Но е постижимо.