Да успееш без образование

Стремежът към добро образование

е част от съвременната цивилизация. Всеки (дори необразованият) смята, че колкото по-добро образование има човек, толкова по-добре живее. Е, има едно екстравагантно малцинство, за което ученето е “губене на време”. Но обикновено то е все още във възрастта на придобиване на образование и го казва, просто защото процесът по придобиване на това образование му се струва тежък. Но ако се поддаде на тази идея, обикновено в по-късните си години съжалява. Стотици пъти сме чували: “Ако тогава бях учил, сега щях да съм доктор, а не да бачкам по строежите!” С две думи, образованието е сериозно и важно нещо.

Затова старателно възпитаваме децата си в ученолюбив дух, награждаваме ги за шестиците и ги наказваме за двойките; тревожим се, ако оценките им в училище не са добри и дори им наемаме допълнителни учители.

И без образование може да се живее

Животът обаче показва, че успехът в живота не винаги е право пропорционален на успеха в училище. Наистина добрите ученици обикновено успяват, но в света има много примери на хора, чиито училищни успехи са били далеч от блестящите, но те самите са станали блестящи личности по-късно. Понякога причината е, че са така ярко талантливи в една област, че за всички останали не е достигнал талант. Например, Бетовен, който се простил с училището на 11-годишна възраст, защото имал непреодолими проблеми с умножението и делението.

Друг път причината може да е неоткрито заболяване, което пречи на детето да общува нормално и околните (включително учителите) остават с впечатлението, че то не е достатъчно умно. Най-популярният случай от този вид е с Айнщайн, който страдал от синдром на Аспергер – заболяване от аутистичния спектър, което спъва социалното общуване на детето, но в онези години дори не е било познато.

Или просто детето още от малко е фокусирано в една цел и не го интересува нищо друго, освен нея. Като Харисън Форд, който не се интересувал от нищо друго, освен от мечтата си да стане актьор.

С две думи, не се отчайвайте, ако детето ви не е първо по успех в класа. Това не означава, че е глупаво или лишено от таланти. По-скоро се опитайте да му помогнете да ги открие и да намери мястото си там, където ще бъде щастливо.