Децата и дигиталната зависимост

Когато стане въпрос за децата и Интернет, повечето родители, баби и дядовци вдигат театрално ръце и казват: „Няма спасение! Това е напаст, не знаем какво да правим!“ Самата истина! Че не знаят какво да правят.

Защото бабите, дядовците,

дори родителите на сегашните малчугани са израснали без Интернет.

Или във време, когато Интернет не заемаше такова жизненоважно място в ежедневието на хората. Преди двайсет години социалните мрежи прохождаха, електронните игри бяха елементарни и с грозна анимация, таблети и смартфони не съществуваха. Интернет не беше в джоба ни.

В същото време, Световната здравна организация официално включи в списъка със заболяванията така наречените „нехимически адреналинови зависимости“ – всякакви начини за доставяне на удоволствие без приемането на субстанции. Те водят до точно такова пристрастяване, както и химическите. Защото атакуват един и същи център в мозъка. За съжаление, децата са много по-податливи и беззащитни срещу тези атаки. И пристрастяването се случва много по-бързо, отколкото при възрастните, и се лекува много по-бавно и трудно.

Как да разберем, че детето ни е вече пристрастено или се пристрастява към електронните джаджи? Много просто – когато не може без тях; когато всяка свободна секунда прекарва пред екрана; казва, че всичко извън него му е „тъпо“; когато изпада в истерия, ако му отнемем играчката; когато става нервно далеч от екрана; когато трудно се концентрира върху каквото и да било извън екрана.

Спасение от Интернет

Може би, вече се разтревожихте, защото вашето дете показва поне два от изброените признаци. Да, положението е сериозно, но не безнадеждно. Има спасение, както се казва.

Първо, родителите не бива да се поддават на инстинкта си просто да изтръгнат смартфона или таблета от ръцете на детето си и да забранят категорично всякакъв Интернет. Защото това не действа. Особено, ако детето е минало дванайсет години. Второ, трябва да си зададат въпроси относно собствената си пристрастеност. Защото ако те висят с часове, скролвайки безконечно, и почти не си говорят, не могат да очакват детето им доброволно да се откаже от същото. Трето, много полезен и препоръчителен е така нареченият „дигитален детокс“ за цялото семейство – всички заедно решават за определен срок (седмица, две, месец…) да забравят за Интернет и всичките му приложения. Това не е лесно, но никой детокс не е лесен. Всички семейства, осмелили се да го приложат, после уверяват в прекрасни резултати.

И още трикове за справяне с „дигиталния хероин“ при децата чуйте в предаването.