Диагноза „рак на гърдата“: Лошо е човек да страда сам!

Тя има топли очи, на които можеш да се довериш. Преживяла е много, но не е прекършена. Напротив – отворена да помогне и да сподели себе си. И да ни приобщи към новото знание, което й открива болестта. Това е Жечка Илиева – детски психолог и „Една от 8“.

Диагноза: рак на гърдата

Как да кажем на детето?

Бях на 39 години и болестта ме срещна съвсем неподготвена. Имам дъщеря, която преди 5 години беше на 11. Диагнозата „рак на гърдата“ се отрази на цялото семейство. С моя съпруг изживявахме шока и ни беше трудно да обмислим как да кажем на детето. Самите ние бяхме много уплашени.

И хубавите, и лошите моменти трябва да се споделят!
Впоследствие нещата се развиха и трябваше да открием на дъщеря ми какво се случва с мен. Тя ни разказа, че е разбирала всичко. Защото енергията на семейството се променя. И страхът всява смут, който пропива всичко. Понякога е виждала сълзите в очите ми, които невинаги съм успявала да скрия. Била е компетентна, но не съвсем. И слава Богу, взехме правилното решение. И аз, като детски психолог, мога да кажа с ръка на сърцето: И хубавите, и лошите моменти трябва да се споделят! Това сближава семейството. Лошо е човек да страда сам!

Кучетата и децата знаят всичко

Родителят иска да предпази детето си и затова се опитва да скрие болестта си от него. Но съм запомнила от баба си, че кучетата и децата знаят всичко, което става в един дом. Детето усеща промяната и в майката, и в бащата. И това предчувствие, че става нещо лошо, го държи в капан. То усеща бедата със сетивата си, а никой не идва при него, за да му обясни какво се случва. И дори да е по-голямо, детето няма житейски опит, за да има изградени стратегии за справяне в ситуации, в които не е попадало. И ако не говорим с него, нараства вероятността това да му остане непреживяна травма.

Любовта, която лекува

Всъщност болестта е травматична за всички. Но когато говорим; когато обясним етапите, които следват и когато заедно преминаваме през тях, това автоматично сваля тревожността и при родителя, и при детето. Защото то е обгърнато от нашата любов, а ние – от неговата!

Повече за „Една от 8“ и за психологическия профил на жените с рак на гърдата, чуйте в предаването Здраве на хапки.