Днешните тийнейджъри имат повече проблеми. Наистина.

Някога е било лесно – думите „пубертет“, „тийнейджър“ изобщо не са съществували и никой не е знаел какво означават. Щом детето стане достатъчно физически силно да работи, то започва да работи и заема мястото си в света на възрастните. Някои общества имат така наречените „ритуали по инаугурация“, при които момчетата се обявяват за мъже и вече могат да създават семейства, да ходят на война. След първия си цикъл момичетата се обявяват за жени и съответно годни да станат майки. Точка. Никакви преходни периоди, никакво „съзряване“.

С появата на сериозната психология този преходен период от детство към зрялост постепенно се обособява като отделен, обръща му се все повече внимание, изучава се все по-задълбочено.

Днес сме свидетели на обратния парадокс – вечния пубертет и отказа от съзряване. Причините са най-различни, но резултатите са видими – мъже и жени, които и физически, и психически трябва отдавна да са зрели и самостоятелни, продължават да проявяват изключителна незрялост в поведението си дотам, че да бъдат буквално безпомощни за определени неща.

Съответно, проблемите пред днешните тийнейджъри не са точно същите като тези, които са били пред родителите им. Светът се е придвижил напред – за добро или за зло – и ако не реагираме адекватно, рискуваме да се справим неадекватно и с проблемите на поотрасналите си деца. А те, например, могат да бъдат:

На първо място, екранна зависимост. Нещо, за което дори психолозите не бяха чували допреди петнайсетина години. Днес екранната зависимост е призната официално за наркотична зависимост и към нея се подхожда като към всяка друга зависимост. Тя от своя страна води до други проблеми, непознати за тийнейджърите преди две поколения – заседнал живот, затлъстяване и болестите, произтичащи от тях, които обикновено са характерни за много по-възрастни хора; психически проблеми като паник атаки, хипер тревожност, неспособност за концентрация; нарушени умения за общуване, незрялост на емоциите, неспособност за задълбочени връзки; чувство за празнота и неудовлетвореност – понятието „поколението снежинки“; хранителни разстройства, вманиачаване по външния вид и още много други.

Да си тийнейджър днес не е лесно. Нито пък да си негов родител. Истинско предизвикателство си е.