Емоционално насилие над деца

Темата за семейното насилие е една от най-неприятните. Не обичаме да говорим по нея, избягваме я, предпочитаме да я заменим с нещо по-приятно. Освен че ни разстройва и изпълва понякога с безпомощен гняв, тя ни и разделя дълбоко като общество. Една част от нас категорично отрича правото на когото и да било да насилва друг за каквото и да е, а друга – че понякога насилието е необходимо в контролирани дози.

Тези две позиции се сблъскват в най-различни варианти, но обикновено не се доближават. Дълбоко вкоренени културни кодове пречат на това.

емоционално насилие

Емоционално насилие и други такива

Когато става въпрос за физическо малтретиране и сексуално насилие, особено над деца, двете групи се доближават максимално и стигат до почти пълно единодушие. Трудно ще откриете човек, който открито да намира за нормално едно дете да бъде пребивано до посиняване и рани, или да бъде обект на сексуална злоупотреба. Законът също защитава децата от подобно нещо, дори сред престъпниците има нетърпимост към подобен вид престъпления. Известно е каква е съдбата на детските насилници в затворите.

Но има един друг вид насилие, почти невидим за общественото око. Емоционалното насилие. Много хора, включително родители, отказват да приемат, че едно засрамване на детето пред приятелите му или обявяване на проблемите му за смешни, е всъщност емоционално насилие. Докато всички единодушно се отвращаваме от кръвосмешението, много от нас превръщат невръстните си деца в свои “душеприказчици”, принуждават ги да заемат емоционалното място на партньора, който ги е зарязал, споделят дори интимните си проблеми с тях, твърдейки: “Той (тя) е вече голям. Нека знае колко тежък е животът и да се подготвя за него отсега.”

Последствия от емоционалното насилие

Последствията от едно такова лекомислено прилагано емоционално насилие могат да бъдат дългосрочни, да сринат психиката на детето, да му създадат сериозни проблеми в бъдеще, да осакатят способността му да гради отношения, да го превърнат буквално в емоционален инвалид. Звучи страшно и затова бързаме да заявим, че “нашият случай” не е такъв.

Що е емоционално насилие над деца, какви са симптомите, как да се справим с него, как да го избягваме?

Радио 3:16, “По пантофи”.