Грешки от любов

Да сгрешиш от любов… това не е чак толкова рядко явление. С най-искреното намерение да направиш добро… нараняваш. Искаш да помогнеш… а пречиш. Обикновено не искаме да си спомняме такива моменти и случки. Защото към неудовлетворението се добавя и горчилката от похабените чувства, унизителното осъзнаване колко си несъвършен всъщност. А най-много горчи, когато не можеш да поправиш нищо.

Грешки от любов

Грешки от любов

Точно такива грешки допускаме с децата си. От любов. Защото искаме да ги предпазим, да им помогнем, да ги тласнем нагоре, да ги направим щастливи. И обзети от най-чисти намерения, най-благородни подбуди, най-искрена любов… им нанасяме рани. Понякога белезите от тези рани остават завинаги. Понякога изобщо не зарастват. И ние гледаме отстрани, измъчваме се, чувството за вина ни разяжда; или пък отказваме да приемем, че причината сме ние, обвиняваме целия свят, включително и тях самите, но ни е прекалено тежко да признаем (дори само пред себе си), че сме нанесли удара със собствените си ръце.

Кои са най-честите грешки от любов, които допускаме с децата си? Разглезването е „най-невинната“. Понякога се вторачваме в тях прекалено много и забравяме да бъдем каквото и да било друго, освен родители; понякога обратно – така потъваме в собствените си проблеми, че децата ни и техният свят остават някъде в най-крайната периферия; това ги кара се чувстват самотни, изоставени и излишни.

И още грешки от любов

​Друг път, увлечени от модерните школи се „сприятеляваме“ с децата си до такава степен, че забравяме за йерархията. Разтапяме се от гордост и умиление, ако дъщерите ни казват: „Моята най-добра приятелка е мама“; уверени, че сме направили най-доброто. Всъщност, сме им направили „мечешка услуга“. Лишили сме ги от авторитет и опора. Семейството има проста йерархична структура – на горното стъпало са родителите, на долното децата. Вътре на всяко стъпало има допълнително подреждане, но нарушаването на този „дву-стъпален“ модел може да има фатални последици за психичното здраве на децата ни. Поставянето на всички на едно стъпало, дори понякога размяната на ролите обърква много сериозно отношенията, които детето ще изгради със света около себе си в бъдеще. 

Има и още. Най-добре ги чуйте в предаването „По пантофи“.