Имаме едни и същи ценности? Прекрасно! Имаме най-важното

Ключът към дългия щастлив и хармоничен брак е една дума – „ценности“. На пръв поглед звучи отвлечено и маловажно, но именно съвместяването на ценностите между двамата съпрузи предопределя целия им бъдещ живот. Същественото разминаване на ценностните системи е сигурен признак, че нещата няма да продължат дълго. Защото

нашите ценности – това сме самите ние, нашата идентичност.

Аз съм това, в което вярвам и на което държа.

Има ценности, които подлежат на договаряне и такива, които не подлежат. Тъй като компромисът е жизненоважно изкуство, всеки от двамата трябва да е наясно с какво е готов и с какво не е готов да прави компромиси. Има общочовешки ценности, които обикновено се споделят от всички хора, но и това не е задължително. Например, прието е, че децата са ценност и всяко семейство ска да създаде деца. Но има и хора, които не искат това. И ако единият от двамата партньори спада към тази група, може да се стигне до сериозен разрив.

Друга ключова ценност, с която обикновено не се правят компромиси, са религиозните убеждения. Ако човек не е религиозен, за него това не е ценност и няма проблем да направи компромис с традиционната религия, в която е възпитан. Но ако е дълбоко религиозен и за него вярата в Бог е най-сериозният му приоритет, съжителството с партньор от друга религия или нерелигиозен може да доведе до сериозни сблъсъци.

Много често човек счита своите ценности за естествени и „нормални“,

и не счита за нужно изобщо да ги обсъжда, приема ги по презумпция, за него те са аксиома. И е потресен, когато установи, че любимият му човек не ги споделя. Всичко се преобръща с главата надолу и въпросът: „За мен ли е изобщо този човек?“ започва да се появява все по-често.

Затова е важно преди да пристъпи към олтара, всяка двойка да премине през така нареченото „договаряне на ценности“. В идеалния вариант това се случва по време на предбрачно консултиране при специалист,но не е задължително. Просто двамата трябва изговорят на глас един пред друг всичко, което смятат за важно в живота, да опишат всеки на другия как си представят живота оттук нататък, от какво са готови да отстъпят и от какво в никакъв случай. След това внимателно, стъпка по стъпка да доближават своите „орбити“, докато постигнат взаимно удовлетворяващо съгласие. Това е най-сигурната гаранция, че семейният им живот ще бъде дълъг и щастлив.