Късното родителство – за и против

Кога е рано и кога е късно да се роди дете? В различните епохи и култури отговорът на този въпрос е различен. Разбира се, последната дума има биологията, но все пак ние тук считаме за неприемливо една жена да роди преди да навърши осемнайсет и или след като е минала петдесет.

Кое родителство е късно?

Но с годините сякаш критериите се променят. Желанието на хората все повече да отлагат раждането на деца се дължи на стремежа към себереализация – всичко останало да е вече свършено и тогава да се насладим на родителството. Въпреки това, обществото сякаш гледа с неодобрение създаването на деца след 40 годишна възраст, особено на жената. Смята го за безотговорно, за опасно, Да, възхищаваме се на жени, които се поддържат млади и спортуват след 40, които започват да учат нещо ново или предприемат други смели стъпки, характерни за младостта, но в същото време мръщим неодобрително вежди, ако решат „да се правят на млади“, като родят дете.

Специалистите твърдят, че децата, родени от по-възрастни родители, имат доста предимства в сравнение с останалите. Те растат в по-спокойна среда, с по-висок материален статус, заобиколени са с повече мъдрост и внимание. Такива деца винаги знаят добре историята на своето раждане и се гордеят с нея. Често чуват в детството си, че са чудо, подарък от Бог, много специални.

Подводните камъни на късното родителство

Разбира се, това има и своите негативни страни. Най-напред, родителите нямат физическата и психическата сила да възпитават твърдо и безкомпромисно, и често „децата на старостта“ са по-разглезени. Освен това, такива деца остават рано без родители или са принудени да полагат сериозни грижи за тях още в ученическата си възраст. Родителите на късни деца обикновено имат един главен страх – какво ще стане с децата им, ако те си отидат твърде рано.

Понякога моментът за поява на детето не го решаваме ние. Той просто идва и това се случва; може би не в идеалния в нашите представи момент, но когато „трябва“. Дългият списък с щастливи истории на деца, родени „в есента“ на своите родители е доказателство, че „Бог си знае работата“.