Когато братя и сестри се намразят

Много поговорки и пословици е създал народът за братята и братските отношения – „Кръвта вода не става“; „Брат брата не храни, но тежко му на който го няма“; „Сестрата е парче от детството, което трае вечно“; „Братът е приятел, подарен от небето“… Сякаш това е най-естественото нещо на света – хора, излезли от една и съща утроба, да са свързани от любов завинаги.

За съжаление, животът често показва точно обратното – пораснали братя и сестри, напълно отчуждили се един от друг, които не с срещат с месеци и години, не се интересуват един от друг, дори може да се мразят. Това е болезнена рана не само за родителите им, но и за самите тях.

Защо се отчуждават братя и сестри?

Защото в детството може да са били третирани различно, например. Ако родителите им са ги разделяли като „момичето на мама“ и „момичето на татко“; ако са фаворизирали едното дете и пренебрегвали другото. Това създава трайно усещане за недоволство, води до бунт и негативни чувства между децата.

Или ако едното дете е било подчертано агресивно в детството, но родителите не са считали за нужно да се месят и са оставяли децата си „да се оправят сами“. Това натрупва гняв и омраза.

Или постоянното съревноваване между децата. Тук отново родителите изиграват основна роля, като ги награждават за добри оценки и постижения. Тогава „изоставащото“ дете започва да се чувства застрашено и инстинктивно се отдръпва от „по-силния“, за да бъде забелязано.

Или пък едното дете започва да се бунтува срещу родителите си, а другото не го подкрепя, а заема тяхната страна. Тогава бунтарят се отдръпва и от него.

И още много причини може да има за отчуждаването между братя и сестри,

но по-важните въпроси са: „Поправимо ли е това в зряла възраст?“ и „Как, ако е възможно?“. Има едно универсално средство, което се нарича „прошка“. Но не винаги нещата са толкова прости. Както при всеки друг конфликт, нужно е осъзнаване и добра воля и от двете страни. Различното тук е, че не можеш да се „разведеш“ с брат си и да го изхвърлиш завинаги от живота си. На какво ниво трябва да продължат да бъдат отношенията? Как да се постигне баланс между „сдобряването на всяка цена“ и личния душевен мир? Чуйте отговорите на тези и на още въпроси в предаването.