Смирен и скромен? Never!

Смирение – това е да признаеш, че си слаб, но да запазиш доброто мнение за себе си. Много хубава и точна дефиниция, но въпреки нея, кой знае защо, смирението не се котира високо в списъка с желаните качества. Нито пък скромността. Въпреки че някога имаше поговорка „Скромността краси човека“. Точно обратното –

смирението и скромността днес са запазена марка на „лузърите“.

„Скромен е, защото няма какво да покаже!“ – отсичаме с презрение и с това приключваме темата.

Или ако не искаме да бъдем груби, предпочитаме да се шегуваме с темата – „Аз съм толкова скромен, че се гордея със своята скромност!“ Или цитираме Карлсон, който живее на покрива – „Защо съм толкова красив? Сигурно защото съм скромен, а скромността краси човека“. И оставяме смирението за „набожните“ – за майка Тереза, за Били Греъм, за пасторите и монахините. Те разбират от Библия, те знаят защо трябва да са смирени, нека си бъдат тогава. Но това не е за нас.

В същото време, редовно коментираме с отвращение нахални и свръх-промотиращи себе си хора, които сякаш изпълват пространството със себе си, не търпят друга личност да бъде на фокус, натрапват идеите и мненията си, изискват възхищение и съвсем искрено се смятат за център на света. Само че, реалното им съдържание не покрива и една стотна от претенциите им. Иска ни се някак светът да стане по-истински, по-реален, хората да са това, което са, а не това, което претендират, че са.

Смирението и скромността ще останат в историята?

С носталгия четем и говорим за великите личности на миналото – учени, писатели, художници, композитори – хора, създали цивилизация и култура, задали стандарти, с които всички се съобразяваме и днес. Повечето от тях са били съвсем скромни хора. Знаели са възможностите и талантите си, но са признавали възможностите и талантите на другите.

Какво ще се случи със света, всъщност, ако смирението и скромността изчезнат напълно от човешкото поведение? Ако останат само в учебниците и енциклопедиите като част от миналото? Както рицарските подвизи, викторианския етикет, пътуването с карета и връзването на моряшки възли? Как ще се промени обществото ни?

Ей такива въпроси си задаваме в студиото на “Какво да кажем за“ и търсим отговорите им.