Когато детето изведнъж спре да се харесва

Човек и добре да живее, един ден детето му влиза в пубертета. И адът се стоварва отгоре му. Довчера сладкото, послушно и мило детенце изведнъж става намусено, почва да обижда, да се заключва в стаята си, да носи ужасни дрехи и да крещи, че ви мрази.

И ако агресията е нещо, заради което просто стискаме зъби и чакаме да отмине, истински ни стресират внезапните меланхолии и депресии. Почваме да се плашим, че с детето ни „става нещо“ и може да направи нещо лошо. Обикновено всичко започва съвсем невинно и дори още преди пубертета. Един прекрасен ден то се прибира от училище и заявява драматично

„Аз съм грозен (грозна)! Не се харесвам!“

Как може да не се харесва, след като ние го харесваме, дори обожаваме? Следва подплашен разговор, в който се мъчим възможно най-бързо да установим причината защо мисли така и да я отхвърлим възмутено и панически: „Как можа да го кажеш! Та ти си толкова красив(а)! Който ти е казал обратното, нищо не разбира!“. И с това, разбира се, не постигаме нищо.

Детето може наистина да има причина да не се харесва, а може и да няма. Важното е как се чувства. Обикновено децата не се харесват, когато се почувстват различни от групата – ако вашето дете е единственото с очила в класа, примерно, това може да е повод за подигравки от страна на съучениците и то да се чувства засрамено; ако има говорен дефект или е по-пълно от средното, също може да се чувства различно. А в тази възраст да бъдеш приет от групата е изключително важно.

Има и измислени причини детето да не се харесва

Но е възможно и причината да е абсолютно само във въображението на детето. Защото е почнало да гледа прекалено много клипчета в ТикТок или защото е чуло нещо, или просто защото е по-чувствително. Дори тогава не бива да се прибързва с „утешенията“ – „Няма такова нещо, миличка (миличък)! Само си въобразяваш.“ Това е метод, който със сигурност няма да свърши работа. Точно обратното – може да отчужди детето от вас (защото ще затвърди убеждението му, че изобщо не го разбирате) и то да потърси разбиране и решение на проблема си на много неподходящо място и при много неподходящи хора.

Но има метод, който върши по-добра работа. Чуйте го в предаването.