Тайната вечеря от Марк

Пасхата е съвсем близо. Исус и учениците Му са в Ерусалим за празника. Но радостното настроение е попарено. Празникът изисква подготовка и двама от групата са изпратени да се погрижат за вечерята. В това време и друг се отделя, но по своя работа.

Загадката Юда

Марк описва детайлите с точността на съдебен протокол. Юда се дели от групата. Групата се разпада. Водачите ползват отцепника за своите планове. Защо Юда предава Исус на главните свещеници? И за какво пък на тях им е Исус? Юда пита за цената. Те предлагат цена не просто за един роб. Но дори за роб, който е ранен или осакатен – 30 сребърника. Юда приема сделката. И дори след – такова безочие – сяда на Пасхалната трапеза.

Юда е загадка. Hикога не става ясно какви са мотивите му, за да предаде Исус. Някои смятат, че е от зелотите – радикално националистическо движение, което се вихри на еврейските очаквания Месия да бъде някакъв супер-Моисей и да победи всички. Но Исус не върви в тази посока. Помазват го! А той какво? Това била подготовка за погребение. Други предполагат, че е посветен юдеин, който е възмутен, че Исус отхвърля устната традиция и общува с отхвърлените и грешните в еврейското общество. Евангелието от Йоан от самото начало го описва като крадец, воден от алчност. Обаче, Юдовите действия след ареста на Исус не потвърждават това. Предателство. Подлост. Алчност, разочарование или подстрекателство към действие? Спекулациите за Юда са много, но постъпката му е еднозначна.

Приготовления

Ерусалим е препълнен с гости и хората празнуват в някакви сбутани стаички. И да намериш стая в това време е небивал късмет. А тук има готова горна стая, при това застлана с килими и възглавници, на които могат да полегнат.

Какво приготвят?
Маца – безквасен хляб. Марор – горчиви билки. Харосет – сладка паста от орехи, сушени или пресни плодове. Солена вода – за да припомня сълзите, пролети в Египет. Зелени подправки, които се потапят в солената вода. Зроа – печено късче агнешко месо с кост, символизиращо пасхалното жертвоприношение.
Всичко е готово.

Тайната вечеря

Маса с форма на подкова. Около нея тринадесет мъже. Един от тях е Исус. Вдясно от Него – Юда, а отляво Йоан. Ниски възглавници. Обичайна гледка – мъжете са облегнати на ляв лакът с нозе, прострени назад.

„И когато седяха на трапезата и ядяха, Исус каза: Истина ви казвам: един от вас, който яде с Мен, ще Ме предаде“ (Марк 14:18).

Изведнъж ние разбираме, че Исус говори за тайната вина на Юда. Другите не знаят. Всеки се притеснява да не е той. Исус отвръща: Един от вас е, който топи заедно с Мен в блюдото. Думите му са алюзия към една известна песен на Давид – „Да! самият ми близък приятел, комуто имах доверие, който ядеше хляба ми, дигна своята пета против мене“ (Пс 41:9). Всички я знаят тази песен. Тя казва много.

А най-вече това, че да седиш на една маса с някого значи, че той е твой приятел. За източните хора е изключително подла и гнусна постъпка да предадеш човека, с който си ял на една маса. Абсолютна низост. Който топи с мен в една чиния, ще ме предаде. За този човек е по-добре да не се е раждал. Юда получава тайният знак, че Исус знае всичко. Още има благодатни минути да си върне живота и да увисне с признание на врата на Учителя. Но той си остава при старото решение. В крайна сметка си грабва дрехата и отива да си довърши работата.

Ново значение на празника

Сега да забавим действието.
Вече са с един по-малко. Единствен Исус знае какво точно е скроено и колко бързо ще се случи – само след няколко часа. И тогава се случва нещо изумително.

художник: Андрей Миронов

Исус взема хляб, разчупва и казва: Яжте! Това е моята плът! Истинският хляб от Небето. Истинският промисъл на живота. После взема в ръка и чашата. Виното е символ на кръвта, която осигурява живота. Пийте Моята кръв! Думите Му шокират. Канибализмът и пиенето на кръв са обявени извън закона още от времето на Моисей. Но Исус всъщност казва, че Той е истинската Пасха – Новият изход! Бог е пратил своя Нов водач, който ни повежда към Новото избавление от греха и смъртта.

Ритуалът е обновен и завършва с благодарност, по обичая. Исус и приятелите му пеят Давидовите песни на благодарността. Може да ги прочетете в книгата Псалми – Псалом 115–118.

„И като изпяха химн, излязоха на Елеонския хълм“ (Марк 14:26).