Когато родителят е само един – съвети за самотни родители

Самотното родителство често не е избор. А съдба. Принудително наложена отговорност, с която едни се справят по-добре от други. Но в много случаи е личен избор. Дори моден тренд, рекламиран от знаменитости. Редовно чуваме някоя звезда да казва разнежено с насълзени очи пред камерите: „Това дете си е само мое“!

съвети за самотни родители

Често се увличаме в спорове това редно ли е, какво прави държавата за самотните родители, какви са предизвикателствата пред самотните родители, кой помага на самотните родители; в книжарниците има доста книги със съвети за самотни родители, обсъжда се безценната роля на бабите и дядовците в такава ситуация… и сякаш много, ама много рядко се говори за това

Как се чувстват децата, какво става с тях?

Сякаш най-важната задача е да ги опазим живи и здрави до пълнолетие, да им помогнем да „изкласят“, както се казва, да се постараем нищо да не им липсва и накрая гордо да заявим: „Сам(а) се справих!“

В същото време самотни родители, поели този кръст по принуда, постоянно се измъчват от чувство за вина и се терзаят за евентуалните необратими травми, които тази ситуация нанася на децата им. И всяка тяхна проява извън нормата е повод за тежки въздишки и тревоги – „Така е… като си няма баща…“.

Колкото и да е изненадващо, психолозите са установили неоспоримо, че травмата, която децата понасят, ако бъдат отхвърлени от майка си, е по-малка от тази, която понасят, ако бъдат отхвърлени от баща си. Парадоксално, но факт.

Липсващият баща, незаинтересованият баща, недоволният баща, бащата-агресор

Или общо казано – бащата-враг – е една от най-тежките травми, които едно дете може да преживее изобщо. Според статистиката, това важи за всички култури, класи и раси. Болката от отхвърлянето продължава до зряла възраст и често пречи на зрелите вече хора да изградят и съхранят една дългосрочна и качествена връзка с противоположния пол, защото такава връзка се гради върху доверие.

С две думи – самотното родителство е пълно с подводни камъни и капани. Разбира се, родителството изобщо е пълно с подводни камъни. Предприятие с висок риск на инвестициите. Но в самотното той е два пъти по-висок. За съжаление.