Колко лоши са лошите навици

„Имам лошия навик да чета края на книгата предварително.“
„Имам лошия навик да хапвам сладко преди лягане.“
„Имам лошия навик да отлагам постоянно.“
„Имам лошия навик да не пазя тайни.“

Този списък може да продължи до безкрайност. Всеки човек…

ВСЕКИ човек има лоши навици.

Разликата е, че един ги е осъзнал и признал, а друг не. Понякога лошият навик може внезапно да се окаже добър, дори предимство. Като например, навикът да се спортува. Само преди двеста години аристократите (елитът и образованите хора) са смятали, че физическата активност е вредна за здравето, особено при жените. Но викторианските „амазонки“, които не са се подчинявали на обществените порядки, а са водели активен живот и са спортували, всъщност са имали много полезен навик.

И обратно – навици, поощрявани като полезни, изведнъж могат да се окажат вредни. Например, дъвченето на тютюн, така популярно през XVIII и XIX век, дори препоръчвано от тогавашните лекари за „дезинфекция на устната кухина“, се оказва изключително лош, дори опасен навик.

И все пак, има навици, които са доказано лоши – във всички култури и всички епохи. Например, навикът да се послъгва и украсява действителността в своя полза. Хора с такъв навик не са добре дошли и уважавани в нито една цивилизация. Или навикът да се оставят задачите недовършени и постоянно да се отлагат „за после“ – пагубен навик, погубил не една кариера и опропастил не едно добро намерение и цел.

И ако,

похапването на сладко е лош навик,

но приемлив и разрушителен само за добрата линия, то навикът да се споделят пикантни клюки (верни и неверни) за околните разрушава взаимоотношения, приятелства, семейни връзки, доверие.

Борбата с лошите ни навици е въпрос на дълг и чест. Макар понякога да ни се струва обречена кауза. Иска се мъдрост да преценим към кои да насочим усилията си и след това силна воля, за да доведем борбата докрай.

Кои навици са лоши, защо са лоши и как да ги преборим – за това си говорим в предаването.