Кошмарът, наречен „токсични родители“

Познавате ли токсични хора? Хора, които просто тровят атмосферата около себе си? И ако сте прекарали половин ден в тяхно присъствие, имате нужда от свеж въздух, дълга вана или релаксиращ масаж? Които ви натоварват емоционално, след разговор с тях се чувствате изнервени, мизантропски и подозрително настроени към всичко и всички? Познавате, разбира се.

токсични родители

Токсичните хора като родители

Сега си представете, че точно такива хора са вашите родители. Ако няма нужда да си го представяте, нашите съболезнования! Наистина имате нужда от терапия. Ако вашите родители са токсични хора, вие…
… сте научени да живеете в постоянна тревожност.
… никога не сте сигурни какво точно се очаква от вас.
… сте свикнали никой за нищо да не ви благодари, но в същото време да бъдете безмилостно критикувани за пропуските си.
… сте се примирили, че вашите тайни не са важни и всеки може да си прави шеги с тях.
… сте постоянен обект на сравнение. Естествено само с по-добрите от вас.
… изпитвате перманентно чувство за вина, че не сте се отблагодарили достатъчно за неща, които никога не сте искали.
… живеете като в Биг Брадър – постоянно някой ви наблюдава и контролира, смята личното ви пространство за глупост.
Кошмар, нали?

Не бъдете токсични родители

Затова никога вие самите не ставайте токсични родители. Не си избивайте комплексите върху децата, не очаквайте от тях да сбъднат несбъднатите ви мечти; да успеят там, където вие сте се провалили; не им натрапвайте помощ, която не са ви поискали, нито очаквайте след това благодарност до гроб за нея. Не карайте децата си да се чувстват длъжни да направят блестящата кариера, която вие не сте успели да направите (защото сте се посветили на тях!), но в същото време да си останат да живеят при вас, да ви обгрижват и да ви се посветят изцяло.

Защо, всъщност, токсичните родители искат да имат успели деца? Поради две прости, стряскащо егоистични причини – за да се хвалят с тях и за да си осигурят приятни старини. Е, може и да го постигнат. Но какво ще струва това на децата им?