Любовта като манипулация

„Всичко, от което се нуждаеш, е любов“ – пеят Бийтълс в своя безсмъртен хит и милиони хора им вярват. Не, любовта не е достатъчна. Ще го потвърдят всички разведени двойки, които някога са били безумно влюбени, а сега ближат рани и се питат: „Какво стана?“

Фолклорният израз за периода на влюбване е „сляпата неделя“, а възрастните хора често казват, че щастието е въпрос на „късмет“ – каквото ти е писано, това ще стане; не знаеш на какъв човек ще „случиш“.

Да, ама не. Всъщност, признаците за опасност са налице още в „розовия период“, но влюбените безгрижно затварят очи за тях и си казват: „Това е временно“ или „Аз ще го/я променя“, или „Нашата любов е толкова огромна, че ще преодолее всичко“, и така нататък.

Понякога единият партньор безсрамно и без угризения манипулира другия

и буквално го изцежда емоционално и психически (а понякога дори и физически), и успява да му внуши, че това е нормално, че любовта изисква жертви, че връзката им е пълноценна и двустранна. Манипулиращият в двойката може да е израснал в такова семейство – където манипулацията, извиването на ръце и използването на другия е било нормалният начин на общуване; може да е самият той бил жертва на манипулация и да е решил да обърне посоката. Каквато и да е причината, това не бива да бъде приемано от другия. Такъв вид връзки психолозите наричат „токсични“ – единият е като „отрова“ за другия, бавно го убива психически и емоционално.

Е, как да отгатнем, че любимата половинка е потенциален емоционален вампир и връзката ни ще бъде нещастна? И то още, когато сме „лудо влюбени“? Има начини.

Популярни манипулации

Например, ако жената често чува фразите: „Бъди силна и заради мен. Ти си моята опора. На теб разчитам“, най-вероятно е попаднала точно на такъв вампир. Същото може да се случи и с обратен знак – ако жената постоянно внушава на любимия, че „не може“, че той е „длъжен да я търпи каквато е, ако я обича“; ако отказва да се ангажира емоционално с неговите проблеми, но изисква стопроцентов ангажимент от негова страна към нейните проблеми… значи токсичните отношения вече са започнали.

Останалите признаци, по които да разпознаете зараждането на бурята, чуйте в предаването.