Мама има нужда от почивка

Колко важна е почивката за физическото и психическото ни здраве? Ако трябва да отговорим с една дума, „много!“. Не случайно, почивката е една от осемте стъпки към здравословен и пълноценен живот. И може би, най-пренебрегваната. Някак си отделяме внимание и време да се храним що-годе здравословно, дори да спортуваме, но да си починем качествено… за това не остава нито време, нито внимание.

А за родителите, особено за майките, почивката е двойно по-важна!

Защото майката на бебе или малко дете е с непрекъснато работно време, дежурна 24/7, постоянно под напрежение, спи на пресекулки, яде когато намери време, болят я ръце, крака, гръб, рамене… В същото време обществото сякаш не гледа с добро око на майки, които „зарязват“ децата си на баби и роднини, и отиват да си почиват. Някак си негласно се приема, че майката трябва да е майка докрай, до пълно изтощение, до рухване. Иначе не е добра майка. И самите майки изпитват чувство за вина, ако се поддадат на „изкушението“ да се „махнат за малко“, да се откъснат от детето си.

Почивката е полезна за всички

Всъщност, това откъсване е полезно както за майките, така и за децата. Майките си почиват физически и психически; наспиват се „като хората“, общуват с други, освен с бебето и таткото, зареждат емоционалните си батерии. И стават още по-добри майки! Една отпочинала и спокойна майка е много по-полезна за детето си от една изтощена и изнервена майка, която без да иска си го „изкарва“ на него.

А за детето това откъсване е полезна тренировка за времето, когато то наистина ще трябва да се отдели от мама за повече време. Освен това, то научава, че правилата вкъщи не ги създава мама, а те важат за всички, дори когато нея я няма. Свиква с това, че и други го обичат, и други се грижат за него, освен мама; разширява своя кръг на любовта. И изпитва огромна радост, когато види мама да се връща.

С две думи, почивайте си, скъпи майки и татковци! Търсете целенасочено начини и случаи да си почивате, създавайте си ги. От това ще има само полза. За всички.