Мързеливите родители са добри родители?

Том Ходжкинсън е формулирал три много прости правила за правилно развитие на детето:

  • остави го на мира
  • остави го на мира
  • остави го на мира

Звучи направо еретично.

Защото сме чели достатъчно, за да знаем, че незаинтересованият родител е второто по опасност чудовище, застрашаващо щастието на децата след авторитарния. Само че, между незаинтересован, безхаберен родител и безгрижен родител има разлика. Според Ходжкинсън, постоянната заетост на децата, постоянното висене над главите им, постоянното им обгрижване само осигурява тлъсти хонорари на психиатрите в бъдеще.

мързеливите родители
мързеливите родители

Когато едно дете бъде оставено само да си търси забавления, то ги намира. Детският ум естествено се стреми да бъде зает. Просто го оставете да си намери с какво. Това се нарича „мързеливо“ родителство. „Мързеливите родители“ не се чувстват длъжни постоянно и непременно да забавляват децата си; не се притесняват, че може да им стане „скучно“. Дайте на децата моливи, хартии, кутии от обувки, ластици, изрезки от платове и гледайте колко време ще се забавляват с тях. Няма нужда от дигитални устройства.

„Действайте аналогово“ – съветва Ходжкинсън.

Ако в неделя сутрин решите да се излежавате до късно, за да компенсирате тежката работна седмица, не се чувствайте разяждащо виновни, че не сте направили на децата обещаните палачинки. Оставете ги да си направят сами. Нищо, че след това може да не си познаете кухнята.

Мързеливите родители са добри родители

Да, не се смейте! Разбира се, думата „мързеливи“ непременно трябва да бъде в кавички. Защото това съвсем не означава да оставяте децата си да се надвесват от балконите, да си играят с ток или ножове, да не се интересувате от приятелите им, да не ги учите на хигиенни навици. Но означава да не им създавате свръх стерилна и свръх грижовна среда, в която не им липсва абсолютно нищо и всяка тяхна минутка е изпълнена с „полезни“ неща. Защото копаенето на дупки в саксиите е също толкова полезно за тяхното развитие, колкото и зубренето на английски думи. Просто им осигурете безопасна среда и ги оставете да се забавляват. Вие също участвайте в техните забавления, лазете по пода, крийте се зад диваните и си слагайте картонени корони, но оставете инициативата в техни ръце.

Така ще създадете самостоятелни личности, които не държат целия свят отговорен за собствените си забавления и настроения, а напълно способни да се грижат за себе си.