Когато страхът те блокира

По идея на Ярослав Янков

Свободата на графа

В човешката история има потресаващи примери за хора, прекарали с години в затвора, които не могат да се освободят от манталитета на затворника. Един от тях е Едмон Дантес – граф Монте Кристо. Заточен несправедливо, той успява да избяга след дълги перипетии. Но бързо осъзнава, че в себе си продължава да бъде арестант. Той е свободен. Може да прави каквото си иска и е достатъчно богат, за да си го позволи. Но го вълнува само едно – отмъщението! А неспособността да простиш е висша форма на несвобода. Не се ли сблъскваме със същия проблем и ние?

страхът те блокира
страхът те блокира

Имате ли робски манталитет?

Обикновено не си признаваме лесно, че вътрешно не сме свободни. Просто искаме да бъдем отворени, приети и успешни. Но ето как може да се тествате през една библейска история. Спираме при „Горчивия извор“ в пустинята.

Кои са основните характеристики на робския манталитет?
Първо, когато сме в позиция на роби, ние се оправдаваме;
Второ, когато сме в затруднение, не можем да се справим със страха:
– страхът ни прави мнителни, обидчиви, зависими от ситуацията, груби, агресивни, лицемерни, пристрастни, неудовлетворени и недоволни хора с ниско самочувствие.
И трето, страхът ни ангажира със своите заплахи и блокира доверието ни в Бога!

Свобода в робство

Живеем в свят, който непрекъснато се опитва да ни заробва. И не можем да го напуснем. Но свободата означава да живееш свободно, независимо от всичко. Когато страхът те блокира и започнеш да се занимаваш с причината за него, има само едно решение!