Масару Ибука и неговите три години

Ключът към развитието на умствените способности на детето е неговият личен опит от ученето през първите три години от живота, т.е. по време на развитието на мозъчните клетки. Никое дете не е родено гений и никое дете не е глупак по рождение. Всичко зависи от стимулацията и степента на развитие на мозъка в решаващите години от живота на детето. Това са всички години от раждането до тригодишна възраст.

Тези думи принадлежат на Масару Ибука –

известен японски педагог, създал Асоциацията за ранно развитие и автор на книгата „Всичко се решава преди детската градина“ – полезно ръководство по възпитание, от което се учат родители по цял свят. В нея той разяснява на простичък и ясен език колко важни са първите три години от живота на човека за неговото формиране като цялостна завършена личност; набляга на ролята на родителите и колко е необходимо те добре да осмислят действията и възпитателните си методи през този период. Посочва най-честите грешки, които несъзнателно допускат – грешки, които впоследствие може да се окажат фатални за децата. Препоръчва музиката, изкуството и преди всичко пълноценното общуване като инструменти за формирането на жадните да учат деца.

Съветите на Масару Ибука

Ето какво казва, например, той за ученето на езици:

Когато в ума е вече формирана основата на родния език, възприемането на образци от чужд език става все по-трудно. Мозъкът на детето до три години, обаче, е в състояние да асимилира системата на мислене не само на родния си език, но и на всеки друг, и този процес може да продължи едновременно. Ето защо, децата на тази възраст лесно могат да говорят всеки език, който са слушали в ранното си детство, така сякаш им е роден.

А ето и част от безценните съвети на Масару Ибука:

  • Гушкайте и носете на ръце детето си по-често.
  • Не се подигравайте на детето си, особено в присъствието на други хора.
  • Дайте на детето моливи възможно най-рано.

И още от Масару Ибука в предаването „По пантофи“ на радио 3:16.