Майчинството не е отпуск

„Най-щастливият ден“ е отминал, мама и бебето са вече вкъщи. Цялото ежедневие на дома е с главата надолу, нищо не е както преди. И все пак…

Татко продължава да ходи на работа (макар и с подпухнали от недоспиване очи), продължава да обикаля същите обекти, да получава същата заплата, да се среща със същите приятели, да носи същите дрехи. Докато мама… о, за мама вече ВСИЧКО е друго! Първо, не ходи на работа, а стои двайсет и четири часа вкъщи, при малкото човече. Второ, получава само част от заплатата си. Трето, дрехите отпреди девет месеца обикновено не ѝ стават и спешно трябва да си купи (и свикне с) нови. Четвърто, общува със съвършено нови хора (ако изобщо има време и възможност да общува!) – предимно майки като нея с бебета като нейното пред детската консултация или млечната кухня. И пето, и шесто… с две думи, животът ѝ е станал съвсем, ама съвсем друг.

Майчинството не е отпуск
Майчинството не е отпуск

Майчинството е „излизане от релсите“

Разбира се, много по-хубав в някои отношения. Но и много по изморителен и труден в други. Когато гушне мърдащата топчица и вдиша сладката му миризма, тя забравя лошото. Но въпреки това, скъпи татковци, вашата част е по-лесна. Вашето „излизане от релсите“ е по-леко, с по-малко сътресения. Затова не е лошо да знаете какво точно изпитва вашата любима жена през този период, за да не ѝ причинявате допълнителен стрес, който като бумеранг да се върне върху вас.

Тя вече не може да планира нищо – нито собственото си ежедневие, нито вашата рутина. Бебето я изненадва постоянно и по законите на Мърфи решава да плаче, точно когато според нейните изчисления не бива да плаче. Това изнервя, изнервя до лудост.

Майчинството не е отпуска

Тя не чува „благодаря“ или „обичам те“, или „страшна си“ от устата на онова човече, заради което прави всичко. За нея няма признание. Освен ако вие не ѝ го дадете. Защото ако вашето работно време е осем часа, нейното е двайсет и четири с малки милостиви паузи за дрямка всеки път в различно време. И тя не общува почти с никого. Вие си имате своите колеги, приятели, хора, с които продължавате да се виждате и разменяте по някоя дума или изпивате едно кафе, докато тя – ако не успее да излезе с бебето в парка – не вижда човешки лица и не успява да произнесе и двеста думи за деня.

Тоест… ако жена ви е в майчинство и е по цял ден вкъщи, запишете си някъде – тя не е в отпуска! Точно обратното – работи по-тежка и по-зле платена работа при по-тежки условия и с по-дълго работно време от преди. Поемете част от товара ѝ.