Майка и дете – свързаност завинаги

Кое е най-най-най-важното нещо за едно дете? Да бъде обичано, разбира се. Всички знаем правилния отговор. Нещо повече – то трябва да знае, че е обичано. Има родители, които обичат децата си, но знаят как да им го покажат. И децата израстват с представата, че не са обичани. А как разбира детето, че е обичано? Зависи от възрастта, от темперамента му и неговия специфичен език на любовта.

Психолозите са въвели понятието „свързаност“ („привързаност“),

за да опишат усещането за света, което има едно дете, уверено, че е обичано.

Още в утробата детето е свързано с майка си – както физически, така и психически. То се храни чрез нейното тяло, но и разпознава гласа ѝ, настроенията ѝ, състоянието ѝ. След раждането тази свързаност продължава чрез кърменето, гушкането, люлеенето на ръце. По-късно чрез общуването, прегръдките, целувките и така нататък. Но бебешката възраст е решаваща за създаването на усещане за свързаност у детето.

Съществува проучване, посветено на това жизненоважно свързване между майката и детето, започнато от англичани от висшата класа, които са били откъснати от семействата си като много малки, за да бъдат обучавани в пансиони. То установило един много интересен факт – най-големите експерти в тази област, проучили до най-големи детайли проблема, са именно хора, преживели такова откъсване като малки. Защо? Защото посветили живота си на изучаване на феномен, който за останалите хора е даденост и изобщо не им идва на ум да го изучават. Тоест, травмата, липсата на тази свързаност в техния живот ги тласка към посвещаване на темата.

„Свързаност“ означава „сигурност“

За бебето най-важното усещане е усещането за сигурност. То има силен вроден инстинкт за самосъхранение и инстинктивно се стреми към „гаранции“ за живота си. А най-голямата гаранция е прегръдката на мама и татко. Там то е в безопасност. Деца, израснали със задоволено усещане за сигурност, са по-самоуверени, имат по-малко психически проблеми, по-силни са пред трудностите и като цяло се справят по-добре в живота.

За един обичащ родител свързването с детето е най-естественото нещо на света и дори се пита защо изобщо някой може да повдига въпроса. Но наличието на толкова много травмирани възрастни хора, които цял живот търсят сигурност и правят дори абсурдни неща, за да я намерят, говори че най-естественото нещо на света не се случва толкова често.