На път! – До чужбина и назад

На път! – До чужбина и назад

Запознайте се с автора на „Точно казано“ – нашия слоган!
Димитър Спасов си пада малко артист и повече шегобиец. Може би затова си присвоява и прозвището Чичо Митко.

Чичо Митко отново е на път! Роден за артист и с очи на дете, той кара камион и знае две и двеста! Не обича понятието тираджия. При него работата не е „търсен ефект“, а по-скоро стечение на обстоятелствата. Има 5 хобита – планината, фотографията, шофирането и… другите две ги забравих. Компетентен е на всяка тема. А може би не точно, но не успях да го хвана натясно. Даже познаваше промените в закона за радио и телевизия.

На път! Как да обиколиш Европа с камион и да ти плащат за това?

Беше зимата. Тръгнах да си търся работа. Но това, което се предлагаше на пазара на труда, не ме удовлетвори. Имах нужните категории, за да започна като шофьор на камион. Реших да поема предизвикателството. Нова ниша, абсолютно непозната. До този момент не бях напускал границите на България. За първи път излязох и обиколих Европа с камион.

Когато домът ти е на пътя!

Преди да тръгне на път, Чичо Митко се снабдява с всичко необходимо и го натъкмява както трябва. Истински къщовник!

Ако те няма 1 месец и после се прибереш за 4 дни, това не е дом. Затова казвам, че домът ми е в 4 куб. метра и е на пътя. Домът не е къща, където спиш, а мястото, където копнееш да се върнеш. Където те чакат и винаги си добре дошъл. Но трябва да си го направиш сам. С цената на всичко. Дори на здравето. Така е от старо време. Мъжът строи къщата, жената прави дома.

На път с книга в камиона!

Чичо Митко има интересна обсесия – да зарадва другия, който и да е той. Това означава да те нахрани, да те развесели и да те закара там, където искаш да отидеш. Шофира така, сякаш те телепортира. Очевидно винаги може да намери най-късото разстояние между две точки на пътя. В камиона, както и в колата му задължително има поне една книга. Случайно или не, видях „Малкият принц!“ Знае много добре, че, когато излиза от една матрица, рискува да си счупи главата! И все пак е е готов да опита още веднъж!

Представата за шофьор е алкохолик с разбито семейство, който ходи по чужди жени. Не съм от този тип. И да не дава Бог да стигна дотам! Затова предпочитам да чета книги. Излиза по-евтино, по-здравословно и изглеждаш по-интелигентно отстрани.

Така го разбрах Чичо Митко, а може би не съм успяла грам… Е, чакам лично той да ме опровергае! На добър час, Чичо Митко!