Надежда – преди и след коучинга

интервю-визитка на Надежда Михайлова

Надежда преди коучинга?

Винаги съм се занимавала с хора. Първо бях специалист подбор – помагах на другите да намират своята професионална изява. После станах треньор и започнах да преподавам различни умения. Тогава и мен ме достигна желанието да придобия ново умение – да задавам въпроси с любопитство, без да зная отговора. Това помага да вземаме решения и да сбъдваме мечтите си. Просто казано, разсейвам мъглата от объркване, чужди мнения и страхове, като насочвам вниманието към важните неща: Какво искаш? Какво зависи от теб? Как можеш да го постигнеш? Защо си струва?

Надежда Михайлова за коучинга

Да творим – това е нашата природа

Когато разбрах за какво става дума в коучинга, пред мен се отвориха нови хоризонти. Дори започнах да разбирам Библията по нов начин, който освобождава мисълта, защото е много по-директен, откровен и творчески. На практика това беше нов ключ. Много по-дълбоко се свързах с това „по Свой образ и подобие ги създаде“ (препратка към “Битие“ и сътворението на човека). Защото Бог е Творец, нали? И Той ни е дал способността да създаваме. Това е част от нашата природа – да бъдем отворени към възможностите да творим.

Умът не прави разлика между практика и представа

Ние сме екипирани да бъдем творчески личности. И сега се удивлявам на факта, че умът не прави разлика дали преживяваме нещо или си го представяме. И в двата случая се активират едни и същи неврони, както потвърждават множество експерименти. Това ни дава способност да градим навици. Учени от Харвардския университет правят следния опит: музиканти, разделени на две групи, разучават нова партитура. Едните – чрез практика, а другите си представят как я свирят. После публиката оценява как са се представили на сцена. Оказва се, че всички са еднакво добри.

Картина на бъдещето

Какво правим в коучинга? Помагаме на хората да „нарисуват“ картина на собственото си желано бъдеще. Да видят своя успешен образ. Кои можем да бъдем? И то не само от гледна точка на поведението и материалните постижения, но и от гледна точка на идентичността. Какви хора искаме да бъдем? Какъв пример искаме да оставим след себе си? Това се базира на изконните човешки ценности – любовта, радостта, свободата, справедливостта, съвършенството.

Коучинг мотивация от Библията

Всъщност зад всяко поведение се крие една човешка ценност. И когато я открием и живеем в нея, ние реализираме това, което сме сътворени да бъдем. Тогава излизаме от дяволския кръг на страха, който ни води до опасни пристрастявания и ни изолира от всичко ценно – семейство, приятели, Бог…

Библията съдържа универсални „коучинг“ послания: „Искайте и ще ви се даде!“ И
„Радвайте се! Пак ще кажа: Радвайте се!“ Надежда след коучинга знае, че радостта е основна нейна отговорност като човек и християнин!