Най-добре ни подхожда да бъдем гостоприемни – интервю с Антония Айтова

Пътуваш, а сълзите текат като река. За всичко зад теб. За всичко пред теб. Пътуваш към неизвестното. А настоящето (и миналото ти) е взривено и изпепелено от войната. И твоята страна я няма вече…

Броят им се увеличава с всеки изминал ден. Милиони са прогонени от домовете си. И за да запазят живота си, те бързо напускат страната, напълно неподготвени за бъдещето. Не знаят къде отиват, нито как ще бъдат посрещнати.

Гостоприемство за бегълците от войната в Украйна

Точно за нуждите на такива хора, нашата християнска вяра в Бога е призвание за гостоприемство. За чужденците. Библията на много места апелира към вярващите да се погрижат за чужденеца. Защото в крайна сметка никой не знае дали утре, сам той няма да изпадне в подобно положение – да бъде изгнаник и да има нужда от помощ и гостоприемство.

В предаването Вярата днес ще споделим с вас едно кратко интервю с Антония Айтова. Тя е човек, чиято християнска вяра е пример как да търсим и намираме случаи да помагаме в това време на война и човешко страдание. Както ни казва самата тя, „най-добре ни подхожда да бъдем гостоприемни, да обичаме, да даваме. С нещастието на бежанците от Украйна, с кризата и в нашата страна, която предстои във връзка с войната, всички ние ще имаме много случаи да помагаме. Нека го правим, защото това е печалба. Не случайно сам Христос казва, че е по-блажено да даваш, отколкото да получаваш. Това е голямо благословение, което, както каза Антония, те обогатява истински.

Интервюто с Антония е записано за телевизия Хоуп Ченъл България. То е увертюра към онова, което украинско семейство бежанци споделят за своето нещастие. На тях им е помогнала Антония. На други като тях може би ще помогнем самите ние. Препоръчвам ви да гледате и разговора с това младо украинско семейство с три деца. Вълнуващо е.