Назад към суеверието

През 1995 година американският учен и писател Карл Сейгън пише книгата си „Свят, населен с демони“. В нея той прави една от многото си (поразително точни, впрочем) прогнози как ще изглежда светът в бъдеще. И отново познава. Ето едно изречение от нея: „Лишени от критично мислене, неспособни да правят разлика между истина и това, което ги кара да се чувстват добре“. Това е описание на хората от XXI век. И плашещо съвпада с действителността днес.

Защо пак суеверия?

Никога хората не са знаели толкова много за света, в който живеят; никога не са разполагали с такова море от информация и знания; никога достъпът до тях не е бил толкова лесен и евтин. Защо тогава сайтовете с хороскопи и предсказания са много по-посещавани от научните? Защо няма човек, който да не знае каква е зодията му и да не обяснява поведението си с нея (поне от време на време)? Защо хората искрено вярват, че петък, 13-ти е опасна дата и се страхуват? Защо прескачат 13 етаж на високите сгради? Защо съвсем сериозно вярват, че позицията на Сатурн и Юпитер в момента на раждането им е по-важна за техния живот от гените и възпитанието им?

Още поне стотина такива защо-та могат да се зададат, но смислен отговор няма да получим. Някога, в епохата на просвещението има философи, които твърдят, че

вярата в Бог и религията са тези, които дърпат хората към суеверията и невежеството;

че когато се отърсят от „набожните глупости“ и повярват в науката, тогава ще станат истински просветени и знаещи. Е, поздравления, тогава. Днес Бог наистина официално е отречен, ние сме сътворени от Големия взрив и естествения подбор. Христос е историческа личност, но не и Богочовек и Спасител; Десетте Божи заповеди са пожелателни, но не и задължителни; религиозната принадлежност е просто идентификатор на култура и националност.

Защо тогава се наблюдава точно обратният феномен – хората все по-малко вярват на науката и предпочитат да се обръщат към самозвани „експерти“? Всичко „официално“ е подложено на съмнение, презрение и отхвърляне. „Докторите“ лъжат, мислят само за пари и са некомпетентни, но неизвестният лечител от далечен остров, който ви предлага невиждана чудодейна билка, е достоен за доверие и казва истината… Ваксините са опасни и вредни, създадени само за да печели фармацевтичната индустрия, но пиенето на белина и носенето на алуминиево фолио под шапката е безопасно и ефективно… Къде е логиката?

И изобщо, каква е тази мания по суеверията?