Живей смело!

„А когато я извеждаха, тя изпрати до свекъра си да му кажат: От човека, чиито са тези неща, съм бременна. Каза още: Познай, моля, чии са тези неща – печатът, ширитът и тоягата“ (Битие 38:25).

Вдовица без деца – най-голямата аномалия

Тамар не е коя да е. Юда – патриархът – я избира за снаха. Какво е крива, че Бог убива синовете му – и Ир, и Онан.
Нейната трагедия не е само в загубата на двама съпрузи, а в това, че няма деца. То вторият ѝ мъж точно това не иска – тя да забременее. Затова изхвърля семето си. И не че има нещо срещу нея. Има, обаче, срещу това – да остави потомство на брат си, да продължи името му. Това носи и материални щети за него, така че Онан не ще. Прави, каквото се е сетил да прави. За Бог той руши земята. Толкова силна дума авторът използва, за да опише практиката му. Във всички случаи руши не само земята, но и живота на Тамар.

В крайна сметка тя остава без мъже и без деца. А това я прави абсолютно ненужна за новото ѝ семейство. И за старото ѝ семейство. Тя не е нито девица, за да живее в дома на баща си. Нито има деца, за да я уважават в дома на нейния свекър.
Тамар е абсолютната Аномалия за онзи свят. Най-голямата грешка на природата, недоразумението на живота – вдовица без деца!

Годеницата е бременна от друг

Тамар е сгодена за Шела, третия син на Юда. И сега, докато го чака да порасне, годеницата е бременна в третия месец. Тя живее в дома на родителите си. И хората говорят, че е блудствала.

Тая ли вещица ще позори семейството му? Юда произнася присъдата:
Изгорете я!
Тамар е изведена от дома на родителите си, както е била съдебната процедура, за да бъде екзекутирана извън града. Именно в този критичен момент, тя надига глава:
Аз мога да кажа кой е бащата?
И праща бележка на свекъра:
Познай на кого са тези документи?
О, да! Юда знае. Това са неговият печат, ширит и скиптър.

Какво излиза сега? Съдията е съучастник в престъплението. А жертвата е обявена за престъпница, макар че тя се опитва да получи по друг начин това, което не ѝ се дава от правосъдието.

Опасна стратегия на защитата

Стратегията на Тамар е деликатна, но твърде опасна. Да изобличи Юда, но и да му даде право да се скрие: Познай на кого са тези неща?
Той сам трябва да реши как да реагира.

Знаем, що за човек е Юда. Кой в този момент може да разчита на благородството му? Лесно е да каже, че си е изгубил документите. Или даже, че Тамар ги е откраднала. Той е показал, че няма скрупули: продава брат в робство, забърсва проститутка. Той е съдия, а тя жена. Очаква ли изобщо някой Юда да каже: Аз съм крив, тя е права?

И ето ви чудо! Неочаквано Юда си признава: Тя е по-права от мен.
Какъв обрат и спасение. Тамар си го извоюва сама. За себе си и за децата си – близнаците Фарес и Зара, които продължават месианското семе.
Тази Пробив (това означава името Фарес) и тази Заря (това означава името Зара) всъщност са белезите на едно изгряване. Тамар изгрява!
Истински пробив на Тамар в един мъжки свят.

Усещаш ли как Бог ни става по-близък чрез Тамар? Виждаме Неговия стил и почерк в сценария на спасението. Отпратената чужденка става сценарист на шоуто. Тя играе проститутка, играе ловка бизнес-дама и залага всичко на живот и смърт, за да роди своите деца. Това, което ще научи един ден в небето, че нейната трудна история е част от историята на Исус Христос.