Зачеркнатата глава проговаря

„Юда… каза: Тя е по-права от мене, тъй като не я дадох на сина си Шела“ (Битие 38:26).

Главата с кирливите ризи

Който е чел Битие 38 глава, няма как да я забрави. Там има толкова много от живота – забравени нрави, странни обичаи, брак, смърт, газлайтинг, секс за една нощ, смъртна присъда срещу бременна жена и покаянието на съдията.

Това е историята на Юда и Тамар. Тя е толкова скандална, че тълкувателите и проповедниците не могат да я преглътнат. От 30 тома с най-добрите проповеди на 20 век, нито една не е посветена на тази история. Тя липсва в библейските коментари. Елън Уайт също я пропуска в Патриарси и пророци.
Богословите твърдят, че е добавена по погрешка. Изобщо не се вписва. Какво друго прави, освен да накъсва историята.

Но едва наскоро става ясно, че точно там ѝ е мястото. Защото нищо друго не може да обясни невероятната промяна на Юда. Търговецът на роби, който урежда продажбата на брат си Йосиф – историята от предишната глава. И Юда пред митичния Цафнат Панеах (всъщност оцелелия Йосиф) в защитна реч за брат си Бени, обвинен в кражба и осъден от египетския съд да остане роб в Египет. Юда моли да заеме неговото място (Битие, 44 глава). Търговецът на роби e готов да стане роб. Вместо своя най-малък брат.

Това е друг човек, приятели!
И ключът към тази промяна е в ненужната глава.

Първото извинение на мъж към жена

След продажбата на Йосиф Юда си урежда живота отделно от семейството си. Жени се, раждат му се трима сина – Ир, Онан и Шела. А после сам избира жена за Ир. Това е Тамар, местно момиче. Като имаме предвид значението на първородството в онези времена, както и заветните отношения на семейството на Яков с Бога, изборът на Тамар не е случаен. Тя трябва с нещо да го е впечатлила. Но от тук нататък идва трагедията. Ир умира. Тамар губи съпруг, Юда – губи сина си. Вторият брак на Тамар е с Онан. И той умира, трагедията на Юда и Тамар се повтаря. Идва ред на Шела, но Юда няма намерение да го дава на тази вещица. Той я закърфичва в дома на баща ѝ да чака възмъжаването на годеника си.

Тамар разбира, че Юда я будалка и решава да вземе нещата в ръце. Тя използва обстоятелствата около един голям празник и сексуалността си, за да получи своето. Той я вземе за проститутка. Секс за права за нея и платен секс за него. Резултатът е на лице: Тамар е бременна. Освен това тя държи репутацията му – той ѝ оставя документите си в залог, понеже няма в себе си кеш.

Когато научава за скандалното поведение на снаха си, Юда издава смъртна присъда.
Тогава Тамар му праща бележка: Познай на кого са тези неща, той е бащата.
Юда признава:
– Тя е по-права от мен.

Ето ти парадокс! Той е по-значим от нея, но точно тя му помага да разбере най-важното за него самия. Тя му сменя сърцето.

Тамар – ключът към промяната на Юда

Във всяка дълбока промяна има тайнствена страна. Но видимите неща тръгват от там, че Юда открива как една никому ненужна женица е по-права от него. Той е крив пред нея. Не ѝ дава избор, освен да линее, докато угасне. Но тя избира да се бори. Затова е по-права. Той носи отговорност за нея, но вместо да я защити, я отпраща. Едва ли одобрява нейната стратегия. Но си дава сметка, че тя действа така, защото е била провокирана от него: „понеже не ѝ дадох Шела“.

А после нейната смелост и деликатност го разтърсват. Може би за първи път той обръща внимание на някой, който според него и според хората стои много по-ниско от него. Защото, нали, той е важна клечка, а тя е кръгла нула. Но Юда се вглежда в нея, вслушва се в това, което тя му казва отвъд думите: Познай чии са тези неща. Същата дума познай, която братята казват на Яков за дрехата на изчезналия Йосиф. Или казано по друг начин: Дай си сметка какво става в твоя живот. Познай защо ти се случва именно този сюжет.

Юда можеше да махне с ръка: Ти ли ще ми кажеш? Коя си ти, че да ме учиш? Ти знаеш ли, че баща ми се е срещал с Бога.
Но не! Юда признава:
– Тя е по-права от мен!
Хм! В онази култура това е прозвучало като изстрел.
Браво Юда! Ще ми се повече мъже да вземат пример от тебе!

Една зачеркната глава от Битие. И една зачеркната жена от живота. Но това е временно. Те проговарят. И дават ключ към историята на един народ и към промяната на един човек. Явно ако нещо е в живота ти, има смисъл то да бъде там. Познай защо ти се случва това, което ти се случва.