Първото дете – Дария, очакван дар

първото дете

Всяко желано дете е отговор на молитва.

С пълна сила това важи за Дария – тя е истински дар за своите родители и близки.

„Когато дълго чакаш дете – казва Лили, – не можеш да повярваш в чудото. Дори когато вече бях с голям корем, докато Дария не се появи на бял свят, живеех сякаш във филм“. Бабата, Ани, има някакво предчувствие, което внася спокойствие в тревожното очакване на младата двойка: „Знаех, че тя ще има дете. Просто го знаех. Очаквах го…“

Вълнението е голямо. Лили се готви като за най-важния изпит. Преглежда много книги и избира най-дебелата: „Майчинството до първата година на детето“. Но в живота не се живее по книга. „Когато Дария се появи, не си спомнях нищо. Бях абсолютно неподготвена, макар да бях изчела над хиляда страница какво е да имаш дете“.

„Най-важното е да си спокоен и креативен.“

Лили не е от майките хеликоптери: „Оставям Дария сама да изучава ситуацията. И когато се изнерви, сядам и й обяснявам по-детски. Най-важното е да си спокоен и креативен. Аз съм по-темпераментна, но когато родих, Бог ми даде спокойствие. Разбирам майките, които са на ръба, но за мен подобни моменти са рядкост“.

Хубаво е когато близките внасят баланс в тревожния свят на младата майка. Ани от самото начало е до своето момиче. Лили споделя: „Кърменето беше проблемно. Ако не беше майка ми, щях да се откажа. Но съм благодарна, че тя ме подкрепяше. Това беше много полезно и за малката“.

Наистина бабите са безценни при появата на малкия човек. Ани е практична и по този въпрос: „Най-малкото не ти е за първи път. Все пак знаеш повече отколкото си бил запознат, когато си бил на 20 и си имал дете“.

Стигаме и до темата за духовното развитие като част от благополучието на детето. Макар и на годинка и нещо Дария посещава църква. Контактна е и си прекарва весело. Ани е доволна, че родителите на Дария подхождат с доверие към „духовната програма“ на своята дъщеря: „Оценявам, че те го позволяват“.

Най-милата и благословена страна на живота – появата на едно дете… И за нашия екип беше много приятно да бъдем част от техния свят. Но трябва вече да прекъснем, че Дария се умори от женски приказки. Не пропускайте това интервю с този толкова човешки момент, когато идва първото дете!