Петте големи спомена от детството

Кои са най-ярките спомени от детството ви?

Учителката в детската градина? Мебелите в детската ви стая? Уроците по четене? Наказанията?

А какво помните от родителите си? Прическата на мама? Парфюма на татко? Шамарите? Разходките заедно?

Странно нещо е човешката памет. Някои неща пази грижливо, въпреки че са смешно дребни и незначителни. А други е заличила тотално, въпреки че днес отчаяно искаме да си ги спомним. Можем да я тренираме до известна степен, но не и да я контролираме напълно. Понякога съдържанието на „складовете“ ѝ ни изненадва – веднъж приятно, друг път неприятно.

А спомените от детството са не просто запомнени факти, събития и емоции. Те са формиращи за днешните ни страхове, вкусове, настроения и приятелства. Не случайно психотерапевтите вечно ви разпитват за детството и търсят там разни „фиксации“.

спомените от детството
За спомените от детството.

Какви ще останем в спомените на децата си

Затова е жизнено важно като какви ще останем в спомените на децата си, какви чувства ще ги обземат, когато си спомнят за мама и татко в детството – топлина, нежност, радост, щастливо очакване или напрежение, страх, чувство за изоставеност? Понякога дори не осъзнаваме какво дълбаем с длетото в тяхната памет. Без да се замисляме, казваме и правим неща, които те ще запомнят – не защото са злопаметни, а защото така е устроена детската памет. Друг път пропускаме да направим неща, които биха създали златни спомени в тях, защото бързаме, защото сме изнервени, защото имаме куп други важни задачи.

Според психолозите, има пет основни спомена от детството, свързани с родителите, които остават до края на живота. Само пет. Но те ще определят дали вашето дете ще има комплекси, дали ще умее да установява връзки с други хора, дали ще се чувства уверено, дали ще има желание да създаде свое семейство. И петте са свързани с вас и вашето поведение, което то помни от детството си.

Не си казвайте: „О, то е много малко, за да разбира!“. Да, може да не „разбира“ в смисъл да обясни това, което вижда, но паметта му работи и трупа архив. Затова непременно чуйте кои са тези пет важни неща.