Помощ! Детето е болно!

Най-големият кошмар за всеки родител е детето да се разболее. Независимо дали става въпрос за течащ нос или за сериозно заболяване, родителите често се държат така, сякаш всеки момент ще настъпи краят на света. Да, това е родителски инстинкт, защото децата имат нужда от нашите грижи, особено като са болни. Но понякога грижите са неподходящи, прекомерни, излишни или невежи. Кои са най-честите грешки, които допускаме, когато детето се разболее?

Детето е болно! Ами сега?

Разбира се, става въпрос за обичайните и неизбежни детски болести, през които преминава абсолютно всяко дете, дори най-каленото. Не коментираме генетични, автоимунни или други сериозни заболявания, изискващи специализирано лечение.

Много модерна и широко разпространена грешка (особено на майките) е… търсенето на съвети във форумите. Младите майки имат своя солидарна и многолика общност в Интернет, свои специални форуми и групи, където споделят, обсъждат, оплакват се и търсят съвети от други майки. Това е прекрасно, стига да не замести лекарите и лечението. Защото дори другата майка отсреща да е лекар, тя трудно може да даде съвет, без да види и прегледа болното дете. С времето майките сами научават кога трябва да се тревожат и кога няма нужда, но все пак Интернет лечението не е пълноценен заместител на лекарски преглед и изписано лечение. Да, там има много ценни съвети и идеи, но все пак, заведете детето на истински жив лекар.

Да излекуваме болното дете сами

Друга популярна родителска грешка е самолечението, особено самолечението с антибиотици. Щом при предишната настинка един антибиотик е помогнал, какво пречи да го дадем на детето и сега? Още повече, ни е останала половин опаковка. Или пък сами да преценим, че щом вече няма температура, може да го спрем, за да не го „тровим“ повече. Само че, антибиотиците не са универсални и безобидни лекарства, и дори самоволното им спиране може да навреди, вместо да помогне. Колкото и да е досадно висенето пред лекарския кабинет, не си го спестявайте.

Друга честа грешка на родителите е паниката. В състояние на паника могат да се вземат много глупави решения и да се направят много глупави неща. А когато детето е болно, те стават и опасни.

И други грешки допускаме. Чуйте ги в предаването.