Престъпления срещу здравето – интервю с д-р Питър Ландлес

Д-р Питър Ландлес е клиничен кардиолог с дългогодишна практика. Убеден е в холистичния подход към здравето. Има три реда титли, професор е по медицина в университетите в Мериленд и Лома Линда. На български е издадена книгата „Здраве и добър живот“, в която е съавтор с Марк Финли.

Българите са сред най-болните в Европа. Каква ни е грешката – лошо се храним, не се движим достатъчно или не знаем как да обработваме стреса?

Отговорът е – Да! Всичко това. Предотвратимите заболявания се влияят от тютюнопушене и алкохол. А обездвижването и лошото хранене отключват диабет. Когато бях студент по медицина, диабет тип 2 се наричаше старчески диабет. Заболяването засягаше хора на средна и по-голяма възраст. А днес се среща дори при децата.

Престъпления срещу здравето

Зависимостите са завладели света

Проблемите със зависимостите – цигари, алкохол, обездвижване и затлъстяване – са завладели света. Живеем под огромно напрежение. Общуваме непрекъснато. Спим по-малко. Твърде много време прекарваме пред екрана. В САЩ хората се взират в телевизора или телефона по 5-7 часа на ден, извън работното време.Заседяват се, не спортуват и дори не излизат на чист въздух. Тъпчат се с рафинирани храни, натъпкани с празни калории. И това се превръща в начин на живот. 

В САЩ за пръв път от 70 години при мъжете намалява продължителността на живота. И тази тенденция се дължи на няколко фактора – опиати, алкохол и самоубийства. Към това се добавят – безсънието и работохолизмът. Липсата на сън се намесва в нашия метаболизъм и затруднява контрола на апетита. А това води до наднормено тегло и затлъстяване. Много неща си взаимодействат. И се оказва огромно предизвикателство да помагаш на хората да водят здравословен живот!

Познание и поведение

Един криминален въпрос: Ние, адвентистите, претендираме, че живеем здравословно. В какво вярваме повече, отколкото да го правим?

Мислим си, че живеем въздържано, а не го правим. Не е важно само какво ядеш, а дали спиш достатъчно, пиеш ли вода, правиш ли упражнения – всички неща са свързани.

Другото нещо е, че не вярваме в здравната вест, която имаме. Защото, ако вярвахме, щяхме да я живеем. Има повече хора, които спазват съботата, отколкото такива, които спят по 8 часа на нощ. А при недостиг на сън, човек има същите показатели, като някой, който шофира при позволената доза алкохол. 

Защо се получава така? Първо, приемаме здравната вест за даденост. И второ, отхвърляме я, отблъснати от факта, че много хора са станали отвратителни в приложението ѝ. Но по този начин наказваме себе си. Оказва се, че познанието и поведението не са свързани. Библията казва, ако знаеш нещо, блажен си, като го правиш!

Повече за човека Питър Ландлес в Какво научих от най-трудния случай в моята практика?